Anticrestinism

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Unii ar putea spune că etica utilitaristă ajută creștinismul în acest caz , deoarece trebuie masurată fericirea părinților de a avea un copil cu nefericirea copilului de a avea acest handicap, iar fericirea părintilor ar fi mai mare , deci ar fi avea câștig de cauză . Însă , nu cred ca un om ar putea fi fericit cu un copil care are un handicap ce îi va limita toate acțiunile în societate , de ase[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anticrestinism

Unii ar putea spune că etica utilitaristă ajută creștinismul în acest caz , deoarece trebuie masurată fericirea părinților de a avea un copil cu nefericirea copilului de a avea acest handicap, iar fericirea părintilor ar fi mai mare , deci ar fi avea câștig de cauză . Însă , nu cred ca un om ar putea fi fericit cu un copil care are un handicap ce îi va limita toate acțiunile în societate , de asemenea îi va limita sentimentele și le va reduce la sentimente de tristețe . Deci nici etica utilitarista a lui J.S.Mill nu poate fi ajutatoare , deoarece nu se poate face diferența între o fericire care nu există și o nefericire .

Și apoi mai este și utilitarismul regulii care spune „Nu ne raportăm doar la acțiunea singurală ci gândim ce reguli de conduită trebuiesc puse în aplicare să producă cea mai mare fericire și cele mai bune consecințe” , acest utilitarism al regulii iată face o corectură asupra utilitarismului funcțional , și nici aici creștinul nu are dreptate , așadar are iarăsi partea lui mare de vină morală , deoarece consecințele care au fost produse de acest act nu sunt deloc bune și în nici un caz nu reușesc să producă fericire , nici în cazul parinților , nici în cazul copilului .

Orice ființă trebuie să aibă valoare morală , cu atât mai mult un creștin , un om care i se închină lui Dumnezeu – divinitatea milostivă , care iubește pe toată lumea și care vrea să existe în lume fericire totală .

Însa acest Dumnezeu pare a avea autonomie totală asupra creștinilor , furând astfel liberul arbitru , acest liber arbitru în etica autonomistă stă la baza valorii morale , pe care fiecare om ar trebuii să o urmeze (Etica: Valori și virtuții –Tănase Sârbu , Editura Societații Academice „Matei Teiu Botez”, Iasi , 2005 , pg 133 , par 4) .Deci un creștin probabil numai are parte de valoare morală , atât timp cat liberul arbitru este legat și Dumnezeu decide pentru viața (bună sau rea) a fiecăruia ;

Atunci ar trebuii să învinuim părinții care au fost oarecum obligați să aducă pe lume un copil cu handicap grav sau religia care le-a șters puterea de a lua decizii ? Nu putem spune cu exactitate acest lucru , însă putem spune ca un om care se lasă îndoctrinat cu asemenea legi și este legat de această religie prin frica de păcat , atunci este un om slab caruia nu îi poți atribuii valori morale , poate doar ”datoria și obligația morală” față de Dumnezeu și de legile religiei creștine , dar nu față de ei , de viața lor și de cea a copilului lor .

Să revenim asupra cazului și să îl analizăm prin prisma eticii deontologice. Imanuelle Kant spune că „un act imoral din punct de vedere deontologic este un act care violează un drept fundamental al celuilalt „ – asadar actul parinților de a păstra copilul cu handicap și de a da naștere acestuia , este un act imoral , deoarece încalcă dreptul copilului de a avea o viața normală , de a se putea implica în multele activitățti ale societății , dreptul de a își dezvolta intelectul într-un mediu adecvat , s.a .

Întradevăr „principala înșușire a moralității în etica deontologică este obligativitatea” și dupa cum am mai spus , parinți s-au simțit obligații fața de religia pe care o adoptau sa faca acest act , însă ei nu s-au gandit , cu riscul de a ma repeta , la obligativitatea față de normalitatea care ar trebuii să aibî loc în viața acelui copil .

Așadar , având în vedere cazul trecut prin prisma diferitelor etici cum ar fi: autonomistă , etica utilitaristă , etica deontologică, pot spune că religia creștină , întradevăr face rău ființei , îi înătură liberul arbitru și de asemenea spun că fapta parinților este departe de un act moral , ci este unul chiar imoral având în vedere toate argumentele de mai sus .

Religia creștină nu va putea niciodată , împreună cu adevarurile ei să facă un om să fie complet moral și să aibă toate valorile morale puse la punct deoarece are foarte multe puncte slabe și foarte multe legi care nu sunt bine raționate .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.