Anticorpii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Facultate

Desi sinteza unui anumit tip de Ac presupune, in marea majoritate a cazurilor, un contact prealabila cu Ag declansant, acesta insa nu este demonstrabil in totalitatea cazurilor. Un exemplu elocvent, in acest sens, il constituie anticorpii naturali care pot fi detectati chiar din primele zile de viata, in afara oricarei stimulari antigenice aparente. In aceasta categorie pot fi inclusi Ac grupelor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anticorpii

Desi sinteza unui anumit tip de Ac presupune, in marea majoritate a cazurilor, un contact prealabila cu Ag declansant, acesta insa nu este demonstrabil in totalitatea cazurilor. Un exemplu elocvent, in acest sens, il constituie anticorpii naturali care pot fi detectati chiar din primele zile de viata, in afara oricarei stimulari antigenice aparente. In aceasta categorie pot fi inclusi Ac grupelor sanguine ABO.

STRUCTURA ANTICORPILOR
Imunoglobulinele sau anticorpii sunt glicoproteine ce sunt sintetizate de catre plasmocite, acestea provenind din limfocitele B transformate blastic. Imunoglobulinele nou sintetizate au aceeasi specificitate antigenica ca cea a Ig exprimate la suprafata limfocitelor B (lgM sau mai rar IgD). Molecula de baza a Ig este constituita din patru lanturi - doua lanturi grele (H - heavy) cu o greutate moleculara cuprinsa intre 50 si 70 kDa si doua lanturi usoare (L - light) de 22 kDa, ele fiind solidarizate prin punti disulfurice. Studiile de clivare proteolitica cu papaina au aratat ca imunoglobulinele sunt constituite din trei fragmente diferite structural, ele avand particularitatile functionale distincte:

- doua fragmente identice Fab (ab - antigen binding) care sunt constituite din extremitatea NH2 terminala a lanturilor grele (H) si cate un lant usor (L), ele fiind solidarizate prin punti disulfurice: functia fragmentelor Fab este aceea de a recunoaste si a angaja legaturi cu Ag, aceasta fiind realizata prin intermediul situsului combinativ antigenic situat la extremitatea N-terminala a ambelor lanturi (H si L);

- un fragment Fc (c = cristalizabil) care este constituit in exclusivitate din jumatatea COOH terminala a lanturilor grele; acest fragment este purtatorul specificitatilor antigenice caracteristice fiecarei clase si subclase imunoglobulinice, cat si a celei mai mari parti a situsurilor functionale ca situsul de activare a complementului, situsul implicat in transportul transplacentar al Ig si altele.

Studiile de microscopie electronica si de difractie in raze X au aratat ca molecula de baza a Ig are forma literei Y, fragmentul Fc constituind axul central iar fragmentele Fab ramurile terminale ce prezinta la extremitatile NH2-terminala cate un situs de recunoastere si combinare cu Ag.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.