Antichitatea - Epoca Antica

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Agricultura, reprezinta in antichitate baza economiei. Orientul va fi leaganul marilor culturi agricole, vaile marilor fluvii: Nil, Tigru, Eufrat, Ind, Gange, Huanghe fiind zonele cele mai propice ale acestei activitati. Perfectionarea uneltelor, organizarea productiei, constructia marilor sisteme de irigatii (diguri, puturi, canale, lacuri de acumulare), au permis valorificarea unor spatii intin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antichitatea - Epoca Antica

Agricultura, reprezinta in antichitate baza economiei. Orientul va fi leaganul marilor culturi agricole, vaile marilor fluvii: Nil, Tigru, Eufrat, Ind, Gange, Huanghe fiind zonele cele mai propice ale acestei activitati. Perfectionarea uneltelor, organizarea productiei, constructia marilor sisteme de irigatii (diguri, puturi, canale, lacuri de acumulare), au permis valorificarea unor spatii intinse si cresterea productivitatilor. Orientul devine zona marilor productii de cereale: grau, orz, mei, susan, orez etc.

In Grecia unde terenurile agricole sunt putine se face o agricultura intensiva, in Italia o agricultura extensiva.
Pe langa agricultura cerealelor si a unor plante tehnice se mai practica gradinaritul, pomicultura, viticultura, cresterea animalelor.
Mestesugurile. Bogatia de materii prime, ca si confectionarea si perfectionarea uneltelor au favorizat dezvoltarea si raspandirea mestesugurilor. Istoricii considera ca mineritul, metalurgia si activitatea constructiva sunt mestesuguri pe care le intalnim la aproape toate popoarele antichitatii.

Producerea uneltelor de metal (sapaliga, secera, plug etc.), inventarea rotii olarului si raspandirea ei din Mesopotamia la alte popoare, confectionarea podoabelor din aur si argint, producerea sticlei, a vaselor de piatra sau de metal, a ceramicii, prelucrarea pieilor, a lanii, a fibrelor textile, diferite procedee tehnice si unele inventii: cuptoare pentru ceramica si pentru topit minereu, sudura fierului si prelucrarea metalelor la cald, surubul si ghiventul in spirala, roata olarului, roata pentru galeti de scos apa, moara hidraulica, macarale, masini de razboi etc., toate acestea si multe altele sunt dovada unei ample activitati mestesugaresti.

Dezvoltarea care se produce este inegala.
In Orient mestesugurile se practicau la curtile monarhilor, in jurul templelor si mai tarziu in orase. In Grecia, mai ales in Attica, au aparut ateliere mici si mijlocii, iar din secolele V-IV i. Ch. ateliere mari (ergasterii), unde, pe langa proprietari lucrau si sclavi. In Imperiul Roman, pe langa ateliere mici si mijlocii unde produsele erau vandute direct, apar mari ateliere orasenesti sau ale imparatului, sau ca anexe pe marile latifundii, unde lucrau sclavi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.