Antibiotice si chimioterapice

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Chimioterapicele si antibioticele-au actiune toxica specifica fata de microorganisme sau paraziti sau celule atifice, adica celule canceroase si efecte toxice mult mai reduse sau absente fata de celulele organismului gazda. Chimioterapicele sunt obtinute prin sinteza chimica, iar antibioticele sunt produse de diferite specii de microorganisme.

Generalitati: in apre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antibiotice si chimioterapice

Chimioterapicele si antibioticele-au actiune toxica specifica fata de microorganisme sau paraziti sau celule atifice, adica celule canceroase si efecte toxice mult mai reduse sau absente fata de celulele organismului gazda. Chimioterapicele sunt obtinute prin sinteza chimica, iar antibioticele sunt produse de diferite specii de microorganisme.

Generalitati: in aprecierea eficacitatii unui agent antimicrobian trebuie sa luam in considerare 2 factori esentiali:
-activitatea asupra germenilor patogeni-spectrul de activitate si aparitia rezistentei microbiene;
-activitatea asupra organismului gazda-reactiile adverse.

Spectrul de activitate inseamna totalitatea tipurilor de germeni care pot fi influentati de un anumit antibiotic. Astfel, se deosebesc:
-antibiotice cu spectru ingust: sunt active pe cocigram pozitiv (penicilina) si pe cocigram negativ (streptomicina); au avantajul ca permit o terapie rationala, bine tintita, fara riscul producerii unor dezechilibre microbiene importante;
-antibiotice cu spectru larg: sunt active si pe cocigram pozitiv si negativ si pe alte microorganisme (tip tetraciclina); sunt utile in infectii polimicrobiene sau in situatii de urgenta; au dezavantajul ca se produce usor rezistenta microbiana si dismicrobismele;
-antibiotice cu spectru limitat (antituberculoasele).

Dupa modul de actiune, antibioticele se impart in:
-bactericide-distrugerea germenilor cum ar fi penicilinele, cefalospolinele, aminoglicozitele...;
-bacteriostatice-inhiba multiplicarea germenilor si ii fac vulnerabili la fortele de aparare ale organismului (tetraciclina, eritromicina...).

Mecanismele generale de actiune ale antibioticelor:actiune la nivelul peretelui celulei bacteriene (penicilina, cefalospolitele);actiune la nivelul membranei citoplasmatice care intervine in reglarea schimburilor ionice si sintezei proteice a celulei bacteriene (aminoglicozitele);actiune asupra proceselor metabolice intracitoplasmatice.

Rezistenta microbiana este insensibilitatea germenilor la un anumit antibiotic. Poate fi naturala sau dobandita de germenii care au fost initial sensibili la antibiotic, dar si-au pierdut aceasta caracteristica dupa un numar de contacte.Aceasta rezistenta dobandita este favorizata de concentratia scazuta de antibiotice, de tratamentele de scurta durata sau de tratamentele de durata medie, dar cu o densitate mare a germenilor.

Rezistenta microbiana reprezinta cea mai importanta problema ridicata de utilizarea antibioticelor. Rezolvarea ei prin inmultirea numarului de antibiotice si introducerea in terapeutica a unor compusi noi nu reprezinta decat o solutie temporara. De regula microorganismele rezistente la un anumit antibiotic sunt rezistente la toate substantele inrudite chimic cu el. Uneori apare rezistenta incrucisata, care implica substante diferite chimic (eritromicina si lincomicina). Rezistenta aceasta se poate instala rapid fiind de tip streptomicina sau lent fiind de tip penicilina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.