Anthony Giddens - ce este sociologia

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

A invata sa gandim in termeni sociologici inseamna a cultiva imaginatia. Munca sociologica depinde de ceea ce autorul american "C. Wright Mills" numea "imaginatia sociologica". Ca si alcoolul, cafeaua e un drog acceptabil social, si nu ceea ce oamenii consuma este important, ci ceea ce fac in timp ce beau de exemplu cafea. Somajul e un lucru individual cand de o persoana, iar daca cateva milioane [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anthony Giddens - ce este sociologia

A invata sa gandim in termeni sociologici inseamna a cultiva imaginatia. Munca sociologica depinde de ceea ce autorul american "C. Wright Mills" numea "imaginatia sociologica". Ca si alcoolul, cafeaua e un drog acceptabil social, si nu ceea ce oamenii consuma este important, ci ceea ce fac in timp ce beau de exemplu cafea. Somajul e un lucru individual cand de o persoana, iar daca cateva milioane sunt implicate in somaj atunci vorbim de o problema publica.Sociologia este cea care trebuie sa investigheze conexiunile dintre ceea ce face societatea din noi si ceea ce facem noi insine din noi.

STRUCTURA SOCIALA: se refera la faptul ca ansamblul social al vietii noastre nu consta doar in insusiri intamplatoare, de evenimente sau actiuni; ele sunt structurate in moduri disticte. Se face o distinctie intre scopul comportamentului - ceea ce intentionam sa facem, sa se intample si consecintele neintentionale. Uneori actiunile intreprinse cu un anumit scop au consecinte care de fapt impiedica indeplinirea acelui scop. Sarcina sociologiei e de a studia echilibrul rezultat dintre reproducerea sociala si transformarea sociala la schimbarile prin care trece aceasta.

Fundalul pe care si-au facut aparitia originile sociologiei il reprezinta seria de schimbari radicale produse de Revolutia Franceza in 1879 si Revolutia Industriala in Europa. Factorul cheie a fost folosirea stiintei in locul religiei. In constituirea gandirii sociologice un rol important la avut autorul francez "Auguste Comte" , cel care a inventat cuvantul SOCILOGIE, el a folosit de fapt "fizica sociala". Credea ca poate cunoste societatea cu ajutorul stiintei, si o considera ultima stiinta care devia din fizica, chimie si biologie.

EMILE DURKHEIM: - autor francez- dupa parerea lui sociologia pentru a deveni stiinta trebuia sa studieze starea economiei si influenta religiei. Primul sau principiu a fost ca Socilogia "studiaza faptele sociale ca niste lucruri". Credea ca tot ceea ce sustine o societate sunt valorile si obiceiurile impartasite de membrii ei. Diviziunea muncii inlocuieste treptat religia. S-a ocupat de analiza suicidului, desi se pot aduce obiectii studiului lui Durkheim, acesta ramane o lucrare clasica a carei relevanta pentru sociologie ramane si azi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.