Antarctica

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.83

nivel: Liceu

Al cincilea continent ca mărime, dintre cele șase ale Terrei, Antarctica este cel mai sudic, mai rece, mai îndepărtat și mai recent descoperit continent, fiind pentru prima oară detectat la începutul secolului al XIX-lea. Acoperită aproape în totalitate de gheață și fără a avea o populație umană stabilă, ea înconjoară Polul Sud. La rândul său Antarctica este înconjurată de ,,Oceanul Antarctic", în[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antarctica

Al cincilea continent ca mărime, dintre cele șase ale Terrei, Antarctica este cel mai sudic, mai rece, mai îndepărtat și mai recent descoperit continent, fiind pentru prima oară detectat la începutul secolului al XIX-lea. Acoperită aproape în totalitate de gheață și fără a avea o populație umană stabilă, ea înconjoară Polul Sud. La rândul său Antarctica este înconjurată de ,,Oceanul Antarctic", întindere de apă creată din zonele de sud ale oceanelor Pacific, Atlantic și Indian, dar fiind considerat un ocean separat de celelalte datorită temperaturii mai scăzute a apei și a salinității mai mici.
Antarctica deține în jur de 90% din gheața existentă pe Pământ. Banchiza ce înconjoară continentul are aproximativ 29 milioane km cubi de gheață.
Antarctica, numită astfel pentru a o deosebi de partea opusă a globului - zona arctică - se întinde după paralela de 60 de grade latitudine sudică. Cel mai apropiat ,,vecin" al ei se găsește la 1.000 de km și este America de Sud, urmată de Australia și Africa, la 2.500 și 4.000 de km depărtare. Cea mai mare parte a teritoriului său se întinde în emisfera estică, în partea vestică se găsește Peninsula Antarctică, întindere ce apropie continentul de America de Sud. Cel mai înalt vârf de pe continent atinge 5.140 m (în masivul Vinson din partea vestică), iar înălțimea sa medie este puțin mai mare de 2.000 de metri, ceea ce îl face continentul cu cea mai mare înălțime medie. Antarctica are o suprafață totală de 13.178.000 km pătrați, fiind astfel mai mare decât Europa și Australia.
Poziția pe latitudine și înălțimile ei mari fac din Antarctica cel mai rece continent. Cu toate acestea se deosebesc două anotimpuri. În anotimpul rece temperatura în zonele intercontinentale poate scădea sub -80 C, în timp ce în anotimpul cald temperatura se poate ridica, în aceleași zone, până peste -30 C. În zonele de coastă se poate ajunge, în sezonul cald, la temperatura de îngheț (0 C), dar și aici valorile negative sunt ridicate în perioada rece. Antarctica deține și recordul temperaturii negative. În anul 1960, la stațiunea rusească de cercetare ,,Vostok" s-au înregistrat -89,2 C.
Interiorul Antarcticii este un deșert polar în care bat vânturi moderate ce rareori ating 30 km/h, însă ele se întețesc și devin mai persistente în apropierea coastelor. Vânturi extrem de reci, compuse din aerul aflat în partea inferioară a versanților abrupți din interiorul regiunilor muntoase, bat spre pantele de gheață mai mici.
Zona este foarte săracă în precipitații, un dintre cele mai uscate zone de pe glob, aproximativ 50 mm de precipitații căzând aici anual. Acestea cresc cu cât ne apropiem de țărm, atingând în zonele apropiate de coastă 200 mm/an. Precipitațiile sunt formate în mare măsură din căderi de zăpadă aduse de cicloni. De obicei ele cad sub formă de zăpadă sau gheață, dar uneori se înregistrează și ploi, în zonele litorale.
Există mai multe tipuri de climat în Antarctica, toate sunt reci, dar diferă în severitate. La fel ca și precipitațiile climatul se îmblânzește cu cât latitudinea scade. Peninsula Antarctica este zona în care se întâlnește clima cea mai blândă, aici temperatura putându-se situa în timpul sezonului mai cald în jurul valorii de 0 C.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.