Ansamblul monumental Hungaria

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.91

nivel: Facultate

1890 este dezvelit monumentul, la 51 de ani de la moartea generalilor. Nu era data comemorativa ci una aniversara, deschizandu-se atunci deceniul de sarbatorire a MILLENIUM-ului unguresc.Monumentul avea ca simbol "Ungaria", femeia intruchipand visul milenar, inconjurata de alte 4 personaje imbracate in uniforma "oastei negre" a lui Matia Corvin - libertatea ungurilor in trezire, spiritul de lupta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ansamblul monumental Hungaria

1890 este dezvelit monumentul, la 51 de ani de la moartea generalilor. Nu era data comemorativa ci una aniversara, deschizandu-se atunci deceniul de sarbatorire a MILLENIUM-ului unguresc.Monumentul avea ca simbol "Ungaria", femeia intruchipand visul milenar, inconjurata de alte 4 personaje imbracate in uniforma "oastei negre" a lui Matia Corvin - libertatea ungurilor in trezire, spiritul de lupta al ungurilor, spiritul lor de sacrificiu si ostas ungur murind. La baza se aflau medalioanele celor 13 generali-provincii.

u 1890-1918 Monumentul "Ungaria" a reprezentat triumful visului milenar unguresc si simbolul luptei, prin utilizarea "legilor de maghiarizare" pentru crearea unei "natiuni omogene" noi, "natiune maghiara" in care, conform Legii nationalitatilor, intrau ungurii, sarbii, croatii, slovenii, romanii, germanii, etc. ce recunosteau granitele Regatului Coroanei Sfantului Stefan si acceptau maghiarizarea.1 Decembrie 1918, prin vointa majoritatii populatiei, Transilvania, Banatul si Partium-ul, prin urmare si Aradul, centru al revolutionarilor romani, cu tot cu monumentul sau, s-au unit Romaniei. Din acest moment pentru unguri, "Hungaria" isi schimba semnificatia.

u 1 decembrie 1918-1 iulie 1925, "Ungaria Milenara" devine simbolul Iridentei unguresti, al luptei revizionistilor unguri pentru dezmembrarea Romaniei Mari si alipirea Transilvaniei la Ungaria. An de an, la 6 octombrie se adunau mii de unguri din Tara si Ungaria in jurul statuii, manifestand si scandand lozinci antistatale. Este motivul pentru care, in anul 1924, Ionel Bratianu propune in sedinta de guvern demantelarea statuii. 1 iulie 1925 prin hotarare de guvern aprobata de seful statului, Ferdinand I Intregitorul, monumentul a fost dezasamblat, piesele mari intrand in custodia unitatii militare din Subcetate, parte din medaliile generalilor-provincii fiind acunse cu grija de custozi unguri in subsolul Muzeului de Istorie din Arad.

Pe locul sau s-a decis ridicarea unei statui a lui Avram Iancu, dar incetineala cu care s-au strans fondurile si declansarea celui de-al doilea Razboi Mondial au amanat proiectul.1925-1945, preocupati de recuperarea (partial reusita la 30 august 1940) a Transilvaniei, fascistii unguri au lasat pe planul doi problema monumentului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.