Ansamblul arhitectural urbanistic de la Targu-Jiu

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.97

nivel: Facultate

Un astfel de prag spiritual l-a atins sculptorul Constantin Brancusi, parintele sculpturii moderne si prin conceptia ansamblului monumental de la Targu-Jiu ridicat in memoria eroilor gorjeni cazuti pentru intregirea Romaniei.
Poate nu intamplator tema acestui ansamblu este una din cele mai vechi si persistente pe pamant romanesc, adica cea a cultului mortilor, in cazul de fata, al eroilor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ansamblul arhitectural urbanistic de la Targu-Jiu

Un astfel de prag spiritual l-a atins sculptorul Constantin Brancusi, parintele sculpturii moderne si prin conceptia ansamblului monumental de la Targu-Jiu ridicat in memoria eroilor gorjeni cazuti pentru intregirea Romaniei.
Poate nu intamplator tema acestui ansamblu este una din cele mai vechi si persistente pe pamant romanesc, adica cea a cultului mortilor, in cazul de fata, al eroilor ce s-au jertfit pentru tara, ansamblu pe care Brancusi l-a numit "Calea sufletelor eroilor".

In conceptia traditionala autohtona, in cultul mortilor, adica in ruga pentru sufletul nemuritor al celor plecati dintre vii, indeosebi al celor tineri, nenuntiti, nevinovati, care prin moartea lor violenta s-au jertfit pentru obste, pentru pamantul stramosesc, se mijloceste acea trecere purificatoare, acea putere creatoare, acea speranta pentru bucuria vietii viitoare. Aceasta conceptie cu obarsia in cea zamolxiana a dacilor, cu marturii ce ii atesta continuitatea prin cea a Mioritei, apoi in Evul Mediu, prin legende ca cea a Mesterului Manole, se mai intalneste si azi, insa e perpetuata in toata autenticitatea ei, mai cu seama, de batranii pastori.

De aceea, Constantin Brancusi, ca adevarat initiat, potrivit conceptiei sale cosmogonice a creat "semnul pamantesc" (in forma abstracta-geometrica) ce corespunde celui din cer, dupa Lucian Blaga.
Dar nu numai atat, pe Constantin Brancusi l-a condus si conceptia sa ancestrala, adica cea spre matricele primordiale ale arhitecturii, cand a oferit tarii sale cel mai frumos dar: ansamblul arhitectural urbanistic de la Targu-Jiu. Acest ansamblu este un unicat, de valoare mondiala, care isi revendica caracterul obiectivelor ce-i alcatuiesc axul compozitional vest-est (dintre Jiu si Targul Fanului) definit de 4 tipuri de monumente de arhitectura patrimoniala de conceptie primordiala, precum:

Menhirul - stapul, coloana - din toata lumea (Coloana fara Sfarsit), Dolmenul - poarta, masa - Stonehenge, Carnac, Naxos, Mycene, Nara, Macin (Poarta Sarutului), Aliniamentul de Menhire - siruri convergente - Carnac, Jelling, Dirlot, Athena, Sarmisegetuza, Racos, Barbosi, Batca Doamnei (Aleea Scaunelor) si Cromlechul - incinta circulara - Stonehenge, Delphi, Roma, Sarmisegetuza, Racos, Schela, Dolineanu (Masa Tacerii).In viziunea sa complexa Brancusi foloseste aceste matrice primordiale ca repere fundamentale, de marcare, a periplului sufletelor eroilor pe aceasta cale, luminata generos de Soare, mai ales in ziua de echinox, cand, la rasarit, acesta aureoleaza Coloana recunostintei fara sfarsit, iar la apus Masa tacerii.

Directia de parcurgere a Caii sufletelor eroilor este cea a rotatiei pamantului (de la vest la est), pe care Brancusi a urmarit-o, anume, pentru ca aceasta sa se inscrie firesc in ritmurile naturii.
Primul reper cu care a punctat calea este cercul cromlechului alcatuit din cele 12 scaune de piatra din jurul mesei rotunde, formata din 2 pietre, ca de moara, suprapuse. E locul de unde incepe calea, loc de reculegere al obstei, in tacere, in fata mortii, loc de impartire a pomenii, dar si de bucurie ce deschide nunta de trecere a sufletelor spre viata cea fara de sfarsit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.