Anorexia nervoasa si bulimia -semnal de alarma pentru medicii dentisti

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.61

nivel: Facultate

Cariile dentare devin o problema majora in cazul persoanelor cu regim alimentar care presupune produsi cariogeni, igiena orala defectuoasa si tulburari ale glandelor salivare3. Problema legaturii dintre cariile dentare si bolile alimentare constituie obiectul de studiu a numeroase lucrari, toate ajungand, oarecum, la concluzii contradictorii.
Caz 5 - 28 ani Datorita scaderii drastice a ph[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anorexia nervoasa si bulimia -semnal de alarma pentru medicii dentisti

Cariile dentare devin o problema majora in cazul persoanelor cu regim alimentar care presupune produsi cariogeni, igiena orala defectuoasa si tulburari ale glandelor salivare3. Problema legaturii dintre cariile dentare si bolile alimentare constituie obiectul de studiu a numeroase lucrari, toate ajungand, oarecum, la concluzii contradictorii.
Caz 5 - 28 ani Datorita scaderii drastice a ph-ului, si, mai ales, tulburarilor nervoase pe care le prezinta pacientii cu anorexie si bulimie (bruxismul este si el asociat), se constata o crestere semnificativa a frecventei aparitiei leziunilor cuneiforme (carii de colet).

La acest tip de pacienti, leziunile au si localizari atipice in zone cu autocuratire mai activa. Leziuni cuneiforme Tinerele adolescente care urmeaza diverse diete si care prezinta amenoree, dar fara tulburari de alimentatie si cele nedeclarate cu asemenea tulburari, prezinta acelasi risc de scadere a densitatii osoase ca si pacientele anorexice. Aportul insuficient de calciu in perioada copilariei si adolescentei poate sa duca la afectarea maturarii osoase, intensificand astfel manifestarile osteoporozei dupa varsta de 40-45 de ani. Consumul tot mai mare al bauturilor cu continut de cofeina, in defavoarea laptelui este cauza aborbtiei reduse de calciu in organism.

Desi pacientii cu bulimie tind sa aiba o prevalenta a gingivitelor mai mare, prin afectarea calitativa si cantitativa a secretiei salivare si printr-o igiena orala defectuoasa, studiile de specialitate au demonstrat ca pacientii cu boli de alimentatie nu prezinta un grad mai mare de afectare a parodontiului marginal2,7. Cu toate ca pacientii bulimici au incidenta crescuta a gingivitelor, nu a fost semnalata aparitia parodontitei marginale cronice profunde si a resorbtiilor osoase orizontale sau verticale, deoarece majoritatea pacientilor sunt de varsta tanara.

Leziunile de la nivelul mucoasei orale, localizate in special pe palatul moale si faringe sunt, fara indoiala, semnele cele mai cunoscute din bolile de alimentatie4,6,9; acestea apar in urma introducerii in cavitatea orala a diverselor obiecte straine cu scopul provocarii varsaturilor. Intr-un studiu se mentioneaza un caz cu o leziune sangeranda localizata in 1/3 posterioara a limbii, provocata prin introducerea unei linguri pentru provocarea varsaturii in urma unui episod de hiperfagie.

Alta leziune specifica bulimiei este cheilita angulara9; aceasta apare ca manifestare a infectiei cronice cu Candida albicans, care in mod normal este prezenta in organism si devine patogena in conditiile tuburarii microbiocenozei cavitatii orale. Candidoza orala este asociata atat cu tulburarile de nutritie, cat si cu disfunctia salivara; asadar, cheilita angulara se trateaza ca o forma a candidozei orale cronice. Leziunile mucozale, cum sunt cele produse prin traumatizare directa cu obiecte straine se infecteaza ulterior cu Candida, devenind atrofice si eritematoase; se face diagnosticul diferential al acestor leziuni cu cele de etiologie specifica sau traumatica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.