Animalele si nutritia

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

Necesarul de proteine pentru pisici este mult mai ridicat decat cel al oamenilor sau cainilor, iar pisoii mici au nevoie de cantitati mai mari cu o treime decat animalele adulte. Carnea macra (muschi), organele, carnea de pasare, pestele, branza, ouale si laptele sunt surse bogate de proteine (ouale trebuie fierte sau, daca vreti sa dati pisicii dumneavoastra ou crud, folositi numai galbenusul). DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Animalele si nutritia

Necesarul de proteine pentru pisici este mult mai ridicat decat cel al oamenilor sau cainilor, iar pisoii mici au nevoie de cantitati mai mari cu o treime decat animalele adulte. Carnea macra (muschi), organele, carnea de pasare, pestele, branza, ouale si laptele sunt surse bogate de proteine (ouale trebuie fierte sau, daca vreti sa dati pisicii dumneavoastra ou crud, folositi numai galbenusul).

Pentru pisoii in crestere, cumparati lapte praf in concentratie dubla fata de cea obisnuita pentru copii; laptele de vaca nu este suficient de hranitor pentru puii de pisica. Carbohidratii nu sunt indispensabili in hrana pisicilor, dar daca exista, ei vor fi utilizati in scop energetic. in prezenta unor cantitati adecvate de grasimi si proteine, 33 de procente din hrana zilnica pot fi constituite din carbohidrati.
Oferiti pisicii grasimile pe care dumneavoastra n-ar trebui sa le mancati

Grasimile sunt cea mai concentrata sursa de energie din dieta pisicilor. Spre deosebire de oameni, ele pot manca pana la 64 la suta grasimi din totalul hranei ingerate, fara a avea probleme vasculare. Procentajul scazut de grasimi existente in majoritatea alimentelor special pentru pisici se datoreaza numai costului lor mai ridicat decat cel al carbohidratilor. De fapt, puteti oferi pisicii acele grasimi la care dumneavoastra ar trebui sa renuntat-- unt, alte grasimi animale si vegetale. Pentru feline, insa, grasimile polinesaturate nu sunt tocmai indicate, deoarece pot distruge vitamina E, afectand in mod serios depozitele de lipide din organismul animalului.

Desi nu s-au stabilit inca niveluri necesare, importanta anumitor vitamine in alimentatia pisicilor nu poate fi negata. De exemplu, intreaga lor vitamina A provine din hrana (iar necesarul este mult mai mare decat la caini fiindca, spre deosebire de ei, pisicile nu-si pot fabrica vitamina A in organism din caroten). Pe de alta parte insa, cantitati prea mari de vitamina A pot cauza deformari ale oaselor.

Ficatul este recomandabil ca supliment (nu ca alimentatie exclusiva), fiind un aliment cu un continut echilibrat de vitamine si minerale. Pestele, untul, laptele si branza sunt de asemenea bogate in vitamina A. Grupul vitaminelor B este important in alimentatia pisicii pentru asigurarea stabilitatii nervoase si pentru sanatatea blanii si a tesuturilor interne. Vitamina B6 (piridoxina) ajuta la prevenirea calculilor urinari -- o problema serioasa pentru motanii castrati.

in general, pisicile necesita dublul cantitatii de vitamine B recomandate pentru caini si, de aceea, hranirea timp indelungat a micilor feline cu mancare pentru caini poate determina deficit de vitamine B. Trebuie de asemenea sa tineti seama de faptul ca vitamina Bl (tiamina) este distrusa de o substanta antagonica prezenta in pestele crud (pentru alimente bogate in vitamine din complexul B, vezi sectiunile 27, 28 si 29).
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.