Angrenajul atotstrivitor

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.47

nivel: Liceu

La distanta de 14 ani, Terry Gilliam ofera un film inrudit ideatic, ca extrapolare distopica, dar total diferit, ca textura, atmosfera si vibratie: Brazil. Universul administrativ descris e pur kafkian, contextul scenografic aduce aminte de Dune, prin designul, cu trimitere la anii '50, al unei aparaturi corespunzand nivelului tehnologic vag rezonant cu prezentul producerii filmului.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Angrenajul atotstrivitor

La distanta de 14 ani, Terry Gilliam ofera un film inrudit ideatic, ca extrapolare distopica, dar total diferit, ca textura, atmosfera si vibratie: Brazil. Universul administrativ descris e pur kafkian, contextul scenografic aduce aminte de Dune, prin designul, cu trimitere la anii '50, al unei aparaturi corespunzand nivelului tehnologic vag rezonant cu prezentul producerii filmului.

Dar, de aici incolo, fantezia regizorului care colaborase cu grupul Monty Python se dezlantuie, parodiind, pe alocuri, o serie de filme de anticipatie construite pe backgroundul cliseului pesimist. Latura kafkiana se impleteste cu existenta paralela, in plan oniric, a eroului, care-si gaseste in Jonathan Pryce interpretul ideal.

Elementul comun al celor doua planuri: femeia care trebuie cautata in orice poveste. Fata din vis e, in realitatea distopica, un pui de terorista, sau, ma rog, o luptatoare impotriva sistemului, cu metode anarhiste. Dar eroul e smuls, cu brutalitate, de langa ea, dupa un model spectacular al aparatului coercitiv, schema cu care incepe povestea.

Iar incercarea fetei de a-l salva, cu mijloace care tin de commando si cu ajutorul unui seducator personaj secundar (De Niro, mereu convingator), se dovedeste a fi iluzorie, virtuala. Eroul sfarseste strivit de sistem.

Apartenenta initiala a eroului la sistemul insusi tine, in egala masura, de Kafka si Orwell. Limbajul, stilul si scriitura sunt, insa, flamboyante si, simultan, riguroase. Cadrul cheie, intr-o secventa lunga, dinspre final, e disparitia personajului lui De Niro, dizolvat de un curent de hartii gunoiere, suflate de o furtuna starnita din senin (trimitere dinamica inversa la After hours).

De fapt, lista citatelor si trimiterilor ar depasi volumul unui text rezonabil despre film. Arhitectura filmului e una de jazz. Dar, nu ne dam seama de asta decat cand descoperim armonia povestii cu celebra melodie a lui Irving Berlin, care ritmeaza totul, care compatibilizeaza planurile narative si care-i da titlul.

Blade runner (sintagma practic intraductibila, nuvela originara aparand, in 1992, la Teora, sub titlul Vanatorul de recompense, versiune onesta a sofisticatului "Do androids dream of electric sheep" original) este cel mai dens si remarcabil dintr-o serie de filme de anticipatie, mai mult sau mai putin comerciale, puse in circulatie in anii '80.

Daca Alien, facut cu 3 ani mai devreme, a determinat nu numai o lunga serie de sequels, care mai de care mai spectaculoase, dar lipsite, fiecare in parte de inefabilul discret al originalului, ci si o moda a creaturii malefice, cea de-a doua creatie SF a personalului regizor britanic ar putea sa fi servit drept sursa de inspiratie pentru o parte din filmele pomenite mai sus.

Ridley Scott ecranizeaza o nuvela a unuia din cei mai stranii scriitori SF americani, Philip K.Dick (singurul apreciat de critica ruso-sovietica a vremii, din motive lesne de inteles, dat fiind pesimismul funciar). Formula de adaptare e destul de similara cu cea utilizata de Truffaut la ecranizarea lui Bradbury: se ia partea de actiune, se transpune mot-a-mot si se elimina elementele de context.

Cuvantul si ideea cheie a versiunii literare e "ferfenita" (excelent
echivalent romanesc, gasit de un traducator profesionist, scriitor SF ca formatie). Cum simpla pronuntare, oricat repetata, a cuvantului, n-ar fi creat nici un echivalent filmic, metafora a cazut la selectie. In schimb, filmul practica un gen total diferit de humor (asta daca se admite ca scriitorul american, cam drogat, ar fi avut humor):
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.