Anglii, iutii si saxonii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

O comunitate rurala de zece pana la treizeci de familii, iata ce e satul, celula vietii anglo-saAZxone. Ea e administrata din punct de vedere ecoAZnomic de o mica adunare, denumita moot, care se intruneste sub un copac sau pe o colina, unde se decide repartizarea campurilor, numarul vitelor pe care este indreptatit sa-l trimita fiecare la pasuAZnile comune, retributia acordata pastorilor si cioAZb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anglii, iutii si saxonii

O comunitate rurala de zece pana la treizeci de familii, iata ce e satul, celula vietii anglo-saAZxone. Ea e administrata din punct de vedere ecoAZnomic de o mica adunare, denumita moot, care se intruneste sub un copac sau pe o colina, unde se decide repartizarea campurilor, numarul vitelor pe care este indreptatit sa-l trimita fiecare la pasuAZnile comune, retributia acordata pastorilor si cioAZbanilor comunitatii. Tot aici se desemneaza repreAZzentantul oficial al satului, reeve, care este in aceAZlasi timp primar si administrator al domeniului comunal, un wood-reeve, care se va ocupa de paAZduri, precum si pe plugarul care va mana plugul comunal.

Mai totdeauna se afla in sat si un nobil, thegn sau thane, capetenie de razboi, care are drepAZtul de a cere redevente in natura sau in munca. In acele vremi primitive clasele societatii sunt destul de vag definite. Mai jos de nobil este omul liber, care nu datoreaza nimic nobilului pentru pamanturile sale in afara de trinoda necessitas, adica serAZviciul de razboi, reparatia drumurilor si a podurilor.
Apoi vin alte clase si paturi care variaza dupa loc si timp si a caror trasatura comuna este ca cei care fac parte din ele datoreaza o redeventa, in natura sau in munca. In sfarsit, multe sate au sclavii lor, poate descendenti ai captivilor crutati, care vor disAZparea intre secolul al X-lea si al XI-lea.

IV. E probabil ca in momentul venirii anglo-saxonilor, fiecare trib nou care debarca avea seful sau regele sau de care thane-ii erau legati prin credinta personala. Putin cate putin, prin cuceriri, casatorii, defrisari de terenuri, s-au creat formaAZtiuni statale mai mari. O putere centrala embrioAZnara a putut impune acel minimum de organizare administrativa fara de care nu poate fi recrutata o armata, nici perceput vreun tribut. In secolul al VII-lea existau inca in Anglia sapte regate. In secolul al VIII-lea mai subzista trei: la nord NortAZhumbria; in centru Mercia; la sud de Tamisa, Wessex. In secolul al IX-lea ramane numai Wessex.

In fiecare regat regele descinde totdeauna din aceAZeasi familie sacra, dar dintre membrii acestei familii consiliul inteleptilor sau Witan poate alege, intr-o anumita masura. Consiliul nu este o adunare re-prezentativa, o prefigurare a parlamentului sau a Camerei lorzilor. Nici macar nu este o adunare de pairi ereditari. Regele cheama acolo principalele capetenii, iar mai tarziu, dupa ce germanii se vor fi convertit, pe arhiepiscopi, episcopi si abati. ConsiAZliul inteleptilor, care este putin numeros, constituie si cea mai inalta curte de justitie. Poate sa inlaAZture un rege incapabil sau sa refuze, mai ales in timp de razboi, incredintarea regatului unui minor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.