Anglia si sfarsitul Evului Mediu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Violenta nu este in Anglia apanajul feudaliAZlor. Englezii si saxonii au fost totdeauna brutali. Uzantele si bunele maniere vor tine mai tarziu in frau aceasta violenta, dar, sub masca ei ceremoniAZoasa, va supravietui pana in zilele noastre. Sir John Fortescue o considera meritorie chiar atunci cand duce la crima. "In Anglia - spune el cu mandrie - se spanzura intr-un an pentru furt cu mana arAZm[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anglia si sfarsitul Evului Mediu

Violenta nu este in Anglia apanajul feudaliAZlor. Englezii si saxonii au fost totdeauna brutali. Uzantele si bunele maniere vor tine mai tarziu in frau aceasta violenta, dar, sub masca ei ceremoniAZoasa, va supravietui pana in zilele noastre. Sir John Fortescue o considera meritorie chiar atunci cand duce la crima. "In Anglia - spune el cu mandrie - se spanzura intr-un an pentru furt cu mana arAZmata si omor mai multi insi decat se spanzura in Franta pentru aceeasi crima in timp de sapte ani.

Daca un englez e sarac si vede la un altul bogatii pe care i le poate lua cu forta, nu se da in laturi, decat numai daca este un om foarte cinstit". Chau-cer face un portret infiorator al unui yeoman "cu parul rosu, robust, necioplit, cu umerii lati care poarta sabie la sold, un vlajgan cu care nu-i prea bine sa ai de-a face". In evul mediu violenta era temperata de doua forte: curtoazia cavalereasca si mila crestina. Dar in secolul al XV-lea, chiar si acei care citesc romane cavaleresti sau care sunt ctitorii unor fundatii pioase nu-si fac scrupule cand e vorba sa-i jefuiasca pe cei slabi ori sa-si bata neAZvestele.

Moravurile de familie sunt aspre si casatoAZria e tratata ca orice alta afacere: un tata isi vinde fiica inainte de a fi ajuns la varsta cand ar putea protesta. Dupa casatorie femeile isi iau revansa. In Targoveata din Bath ,Chaucer ne relateaza cum se comportau femeile fata de barbatii lor, fiind in acelasi timp cochete, imorale si crude, asa cum se intampla de o vesnicie. In anumite privinte situatia femeilor, si mai ales a vaduvelor, era mai buna atunci decat este astazi in unele tari.

Puteau exerAZcita orice fel de comert, puteau face parte din ghilde, puteau deveni, ca si barbatii, sheriff-i sau High Constables. Calatoreau singure, se amesteAZcau cu alti pelerini si duceau aceeasi viata ca ei. Margaret Paston se ocupa cu administrarea afaAZcerilor celor mai importante ale sotului si sotul o lauda pentru intelepciunea ei.

V. Corespondenta familiei Paston ne arata ca stiinta de carte era destul de raspandita in randurile ambelor sexe. Indata ce un sot si o sotie erau departe unul de altul, isi scriau. Multa vreme baAZietii si fetele invatau impreuna. Apoi regii au infiintat scoli speciale pentru baieti. E timpul priAZmelor Public Schools: Winchester si Eton. ConAZversatiile pelerinilor lui Chaucer ne dau o idee favorabila despre cultura medie a barbatilor si a femeilor din secolul al XIV-lea. Chiar si acei care nu cunosc latina citeaza cum trebuie numele lui Cicero si al lui Seneca, al lui Virgiliu si al lui Dante.

S-au eliberat de numeroase superstitii si isi bat joc, de pilda, de acei care se sperie de vise: "Toata lumea stie ca visele sunt provocate de seAZcretiile daunatoare ale corpului si de excesiva abunAZdenta de fiere". Cu Chaucer (1340-1400) literatura de limba saxona atinge, de la inceput, o perfectiune care va mai fi egalata, dar niciodata depasita. Unul din efectele razboiului de o suta de ani a fost acela de a da nastere unei prejudecati impotriva literaAZturii franceze, devenita literatura unei tari inamice.

Elitele insesi isi doresc un mare scriitor saxon; si il gasesc in Chaucer. Acesta, ca si mai tarziu ShaAZkespeare, a cunoscut toate straturile societatii omeAZnesti; a trait la curtea lui Eduard al III-lea; a fost ambasador la Florenta si la Roma si deputat la Westminster. Este deci minunat de bine pregatit ca sa zugraveasca un tablou complet si viu al Angliei din vremea sa. In ochii istoricului, cea mai imporAZtanta dintre operele sale este faimoasa culegere Povestiri din Canterbury.

Pelerinii care se duceau la racla sfantului Thomas Becket, la Canterbury, se adunau la celebrul Tabard Inn, la Southwark, penAZtru a nu face singuri o calatorie in acele timpuri, cand drumurile nu erau prea sigure. Descrierea unui grup de pelerini, povestirile pe care si le spun unii altora ca sa le treaca de urat alcatuiesc poemul lui Chaucer. Ca si in opera lui Shakespeare, descopeAZrim o umanitate foarte aproape de a noastra. Marii artisti ne ajuta sa intelegem ca, daca decorurile si moravurile se schimba, pasiunile omenesti raman aproape aceleasi.

VI. Chiar si decorul vietii din acea vreme incepe sa se apropie de acela cu care suntem obisnuiti. In tot timpul evului mediu locuinta celor bogati consta dintr-o casa fortificata, construita in asa fel ca sa reziste unui asediu si sa aiba unde adaposti solAZdati. Incepand din secolul al XV-lea, cavalerii si marii negustori doresc sa aiba case la tara, facute mai mult pentru placere decat pentru aparare. NuAZmarul camerelor se mareste.

Stapanii si servitorii inceteaza sa mai manance in aceeasi sala. O incaAZpere noua, un fel de vorbitor, ingaduie ca vizitaAZtorii sa nu mai fie primiti in dormitor. Are un caAZmin, in care se poate face foc cu carbuni, are feAZrestre adanci prevazute cu ochiuri de geam si sub care se afla banci cioplite din piatra si acoperite cu perne. Pe pereti atarna tapiserii, tablouri; pe jos cate un covor de Spania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.