Anglia si Normandia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Gimnaziu

Hotarand ca fiica sa sa il urmeze la tron, Henric i-a silit pe baroni sa o recunoasca pe Matilda ca succeosare a sa , maritand-o cu unul dintre cei mai puternici nobili francezi, Geoffrey de Anjou. Dar, dupa moartea regelui, a aparut inca un pretendent la tron. Stefan de Blois, nepotul lui Henric si stranepotul lui William Cuceritorul, i-a convins pe baroni si Biserica sa-l sprijine, fiind incoron[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anglia si Normandia

Hotarand ca fiica sa sa il urmeze la tron, Henric i-a silit pe baroni sa o recunoasca pe Matilda ca succeosare a sa , maritand-o cu unul dintre cei mai puternici nobili francezi, Geoffrey de Anjou. Dar, dupa moartea regelui, a aparut inca un pretendent la tron. Stefan de Blois, nepotul lui Henric si stranepotul lui William Cuceritorul, i-a convins pe baroni si Biserica sa-l sprijine, fiind incoronat sub numele de regele Stefan (1135-1145).

Acesta si-a facut repede atat de multi dusmani incat sa o incurajeze pe Matilda sa-si revendice propriile sale drepturi, urmand apoi ani intregi de razboi civil, in care averi ale ambelor parti erau epuizate rapid. Stefan a supravietuit insa autoritatea regala-si o data cu ea legea si ordinea-decazusera in asemenea masura incat domnia a ajuns sa fie considerata o simpla anarhie.In 1153 cand Henric, fiul Matildei, in varsta de 20 de ani, a sosit in Anglia, a fost intampinat cu speranta de sepranta si entuziasm.

El si Stefan au cazut de acrd ca Stefan sa domneasca pana la sfarsitul vietii, avandu-l pe Henry drept succesor. In anul urmator, Henry al II-lea (1154-1189) a devenit primul rege al dinastiei Angevin. Fiind unul dintre cei mai importanti monarhi englezi din Evul Mediu, Henry a restabilit ordinea, a supus nobilimea, a creat un serviciu civil deosebit de eficient, a impus o serie de impozite, a caror plata a inceput sa inlocuiasca obligatia feudala de serviciu personal.

Un aspect important al cresterii autoritatii regale a fost modul in care tot mai multe cazuri erau prezentate spre judecata curtii unde beneficiau de o judecata mai dreapta decat5 la curtile lorzilor locali. Curtile bisericilor erau, de asemenea, nesatisfacatoare, deoarece orice raufacator care putea pleda pentru ,,beneficiul clerului" primea o sentinta foarte usoara chiar si pentru cele mai gracve crime.

Pentru a pune capat acestor proceduri precum si altor privilegii clericale, Henry l-a numit pe prietenul sau, cancelarul Thomas Becket, in functia de Arhiepiscop de Canterbury. Insa, dupa ocuparea postului, Becket a devenit sustinatorul Bisericii, urmand o lupta inversunata. Influentati fiind de niste cuvinte ale regelui spuse la suparare, patru cavaleri l-au asasinat pe Becket in Catedrala Canterbury (1170). Dupa moartea acestuia, Henry a fost silit sa-si ceara iertare pentru propria sa vina indirecta si sa faca concesii. Desi si-a redobandit in mare parte autoritatea asupra Bisericii Engleze, tribunalele clericale si-au pastrat independenta pentru inca 3 secole si jumatate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.