Anglia si America - o noua etapa

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Folosind cuvintele lui M.S. Gorbaciov putem spune ca in fata noastra se naste o alta lume, apare necesitatea cautarii de noi cai intr-un viitor fara razboaie si confruntare. In actuala lume interdependenta numai consensul global poate conduce la o noua ordine mondiala (subl. n.) ... Libertatea de optiune, neingradita de nici un fel de influente exterioare, renuntarea la punerea accentului pe parte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anglia si America - o noua etapa

Folosind cuvintele lui M.S. Gorbaciov putem spune ca in fata noastra se naste o alta lume, apare necesitatea cautarii de noi cai intr-un viitor fara razboaie si confruntare. In actuala lume interdependenta numai consensul global poate conduce la o noua ordine mondiala (subl. n.) ... Libertatea de optiune, neingradita de nici un fel de influente exterioare, renuntarea la punerea accentului pe partea militara se constituie azi intr-un incontestabil principiu universal.
Si "exportul de revolutie" (semnele citarii apartin revistei - n.r.) respins de U.R.S.S. de catre toate tarile socialiste este inacceptabil in conditiile realitatii contemporane, ca de altfel si exportul de "valori democratice" (semnele citarii apartin revistei - n.r.) asa cum este inteles acest lucru de una sau chiar mai multe tari care incearca sa-si impuna altora conceptia.

In acelasi numar articolul Calea spre autentice schimbari consemneaza cateva idei din care extragem: Ne-am obisnuit sa ne mandrim cu cresteri rapide, cu o economie a carei dezvoltare nu cunoaste nici ingradiri, nici crize. Noi am considerat in permanenta ca productia mijloacelor de productie are prioritate absoluta si iata ca, dintr-o data aceste axiome sunt puse la indoiala. De viata insasi. Deci sa urmam indicatiile vietii, nu schemele...Ce trebuie facut - stim. Trebuie sa ne hotaram sa facem schimbari autentice deoarece timpul pe care istoria ni l-a acordat este aproape trecut. (subl. n.)

La rubrica In pas cu timpul, in acelasi numar, este publicat articolul K.G.B. - impotriva "cultului secretului": ...La granita anilor '50-'60 s-a reusit lichidarea la modul "cosmetic" (semnele citarii apartin revistei) a celor mai odioase forme de folosire a institutiei de aparare a secretului militar si de stat nu in scopul pentru care aceasta a fost creata ci, uneori, pentru acoperirea unor ilegalitati.

Mentiunea cultului secretului este un mijloc de consolidare a increderii in exactitatea gandirii birocratice, reprezinta posibilitatea folosirii puterii in scopurile departamentelor si ale unor cercuri inguste. ... Birocratia insista pentru caracterul secret. De ce? Pentru ca secretul "ii asigura" (semnele citarii apartin revistei) pe functionari impotriva exigentelor concrete ale opiniei publice. ... S-a creat o institutie sociala ce se ridica deasupra multor institutii sociale. ... Oamenii de stiinta cred cu convingere in avantajele "securitatii pe baza realizarilor" (s.c. ale revistei) si nu "securitatea pe baza ascunderii" (s.c. ale revistei).

3) Aurora Nr. 12 - 12-25 iulie 1989 consemneaza vizita la Londra a lui Mihail Gorbaciov: ... Acum patru ani am spus ca Gorbaciov este un om cu care poti sa ai de-a face. Astazi afirm ca este un om cu care as vrea sa am si pe viitor de-a face ... (Margaret Thatcher, Prim-ministru al Angliei n.n.). Comentatorul subliniaza: Prin gura premierului britanic vorbea parca Apusul - acea parte luminata si clarvazatoare care a pregatit posibilitatea intalnirii istorice cu Ratacitul Rasarit (sublinierea n.), iar cand clipa a sosit nu a lasat-o sa-i scape. Mai departe este citat din cuvantul premierului englez:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.