Anglia Victoriana

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.50

nivel: Facultate

In 1821 Stephenson construia prima sa locomotiva; in 1830 ducele [1] inaugura calea ferata de la Manchester la Liverpool; in 1838 Disraeli calatori de la Londra la Maidenhead cu o viteza de treizeci si sase de mile pe ora, incercand o surprinAZzatoare senzatie; in 1842, printul Albert, mergand de la Windsor la Londra cu trenul, la terminarea calatoriei se adresa conductorului: "Va rog, domnule, da[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anglia Victoriana

In 1821 Stephenson construia prima sa locomotiva; in 1830 ducele [1] inaugura calea ferata de la Manchester la Liverpool; in 1838 Disraeli calatori de la Londra la Maidenhead cu o viteza de treizeci si sase de mile pe ora, incercand o surprinAZzatoare senzatie; in 1842, printul Albert, mergand de la Windsor la Londra cu trenul, la terminarea calatoriei se adresa conductorului: "Va rog, domnule, data viitoare sa nu mai mergem atat de repede". Amploarea garilor, cartierele care se nasteau in jurul lor uluiau si spiritele cele mai indraznete.

Se infiintara societati de exploatare a inventiei; englezi de toate profesiunile, fosti ofiAZteri, negustori, invatatori deveneau administratori ai companiilor de cai ferate; in 1842 incepu un boom; actiunile si salariile urcau vertiginos. In Punch [2] aparu o locomotiva "Specula" care i zdrobea pe adoratorii ei, si ea i a strivit intr adevar, caci in 1847 ansamblul actiunilor cailor ferate suferi o scadere, nu mai putin ver-tiginoasa, de saptezeci si opt de milioane de lire.

Speculatia asupra titlurilor, care in secolul al XVIII lea nu fusese decat o boala trecatoare, deveni o meserie; in multe intreprinderi mari, societatea anonima (inventata odinioara pentru companiile coloniale) inlocuia pe patronul unic si raspunzator.
II. Cam in aceeasi epoca, scrisoarea francata numai cu un penny deschise noilor clase pofta de a scrie. Ziarele, mai putin scumpe, pentru ca taxa de timbru fusese scazuta de whigi de la cinci la un penny, vazura tirajul marindu se. (Times exista din 1785, Morning Post din 1772, Daily News fu fondat de Dickens in 1846).

Incepand din 1837, telegraful scurta distantele dintre orase si continente. Planeta "se ghemui pana la dimensiunile unui stabiliment de comert englez". Paianjen "pitit in insula sa" in centrul comertului mondial, Anglia arunca o imensa retea de cabluri in jurul pamantului. Pentru ca traia in pace, pentru ca avea cea mai mare flota si minele de carbuni cele mai accesibile, pentru ca burghezia ei, prospera si libera, stia sa traga foAZloase din noile inventii, Anglia se imbogatea mai repede decat orice alta tara. In 1830, in plina criza economica, marele istoric Macaulay intona un imn triumfal si anunta ca in 1930, tot pe aceleasi insule, o populatie dubla se va bucura de o bogatie dubla. Se stie ca profetia sa, care paruse indrazneata atunci, a fost cu mult depasita de realitate.

III. Epoca victoriana din Anglia, ca si in Franta domnia lui Ludovic Filip, a apartinut claselor mijAZlocii. Imbogatite in urma descoperirilor stiintifice si a aplicatiilor lor, ele ar fi putut cuceri atunci puterea, gratie fortei banului, daca whigii nu le ar fi predat fara lupta citadela aristocratica. "CapoAZdopera politicii engleze din secolul al XlX lea - scrie Elie Halevy [3] - este perpetuarea traditiei parlamentarismului aristocratic. Dar cu ce conditie se opereaza acest tur de forta?

Cu conditia de a adapta fara incetare aceasta politica nevoilor unei societati care se industrializeaza si se democratiAZzeaza". Alianta dintre whigi si burghezie va avea efecte profunde si durabile asupra moravurilor din Anglia. Multi mari burghezi, care alcatuiau noua oligarhie industriala, proveneau din familii neconformiste. Chiar si aceia dintre ei care pierdusera credinta puritanilor mai pastrau austeritatea lor, si coincidenta dintre rigoarea morala si reusita in afaceri nu era ceva intamplator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.