Anestezia loco-regionala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

La nivelul axolemei, exista un potential de repaus (PR) care este generat de diferentele de concentratie ionica dintre cele doua medii : intra- si extracelular. Aceasta diferenta de concentratie se caracterizeaza printr-un exces de sarcini negative in interiorul celulei, astfel incat, in repaus fata interna va fi incarcata negativ, fn timp ce fata externa va fi incarcata pozitiv, intre cele doua f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anestezia loco-regionala

La nivelul axolemei, exista un potential de repaus (PR) care este generat de diferentele de concentratie ionica dintre cele doua medii : intra- si extracelular. Aceasta diferenta de concentratie se caracterizeaza printr-un exces de sarcini negative in interiorul celulei, astfel incat, in repaus fata interna va fi incarcata negativ, fn timp ce fata externa va fi incarcata pozitiv, intre cele doua fete ale membranei existand o diferenta de potential de -70 o - 90 mV.
Aplicarea unui stimul cu intensitate slaba nu determina aparitia potentialului de actiune ci doar un raspuns local ce se manifesta ca o depolarizare limitata la o portiune a membranei.

Pe masura ce intensitatea stimulului creste, depolarizarea se accentueaza.Cand stimulul atinge valoarea prag se declanseaza un potential de actiune (PA) care se propaga de-a lungul fibrei nervoase. Orice crestere ulterioara a stimulului nu determina cresteri ale raspunsului (legea"tot sau nimic"). Axonii mielinizati si cu diametrul mai mare au viteza de conducere mai mare decat axonii nemielinizati cu diametrul mic, pentru ca in axonii mielinizati conducerea este saltatorie, impulsul sarind de la un nod Ranvier la altul, in timp ce in axonii nemielinizati conducerea este cotinua.

Senzatia de durere este declansata de stimularea nociceptorilor - terminatii nervoase libere - activati de o gama variata de stimuli (mecanici, chimici, termici, electrici). De la receptori, stimulul este transmis de-a lungul axonilor neuronilor senzitivi (din ganglionul spinal - primul neuron al caii) la coarnele posterioare ale maduvei spinarii unde face sinapsa cu al doilea neuron al caii; axonii acestuia traverseaza linia mediana si urca la talamus, constituind tractul spinotalamic lateral. Neuronul de ordinul al treilea din talamus isi trimite axonul in cortexul senzitiv, responsabil pentru perceperea constienta a durerii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.