Anemii

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.92

nivel: Facultate

Anemii prin creșterea distrucției eritrocitare sau pierderi excesive:
- anemii prin hiperhemoliză:
- anomalii intrinseci – de membrană (sferocitoză, eliptocitoză, acantocitoză, stomatocitoză), de enzime eritrocitare (deficit de G6PD, piruvatkinază, triozofosfatizomerază), hemoglobinopatii (drepanocitoză, hemoglobinoză C), hemoglobinurie paroxistică nocturnă;
- anomalii e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anemii

Anemii prin creșterea distrucției eritrocitare sau pierderi excesive:
- anemii prin hiperhemoliză:
- anomalii intrinseci – de membrană (sferocitoză, eliptocitoză, acantocitoză, stomatocitoză), de enzime eritrocitare (deficit de G6PD, piruvatkinază, triozofosfatizomerază), hemoglobinopatii (drepanocitoză, hemoglobinoză C), hemoglobinurie paroxistică nocturnă;
- anomalii extrinseci – imunologice ( autoimune, izoimune, induse de droguri), agresiune mecanică (anemie hemolitică microangiopatică, anemia din boli cardiace), agresiune toxică (bacteriană, chimică, animală), agresiune parazitară (paludism, bartoneloză), sechestare splenică (hipersplenism).
- anemii posthemoragice.

ANEMIA FERIPRIVĂ

Definiție: stare patologică de tulburare a hemoglobinsintezei, consecutivă scăderii capitalului global de Fe al organismului, exprimată dpdv. hematologic prin anemie hipocromă (HEM<27pg, CHEM< 30%) și/sau microcitară (VEM<80 ?3).

Etiopatogenie: necesarul de Fe al organismului în copilărie este de 0,5- 1mg/kg/zi și este asigurat prin aport exogen alimentar, cu excepția sugarului în primele 4-6 luni de viață, care folosește Fe din rezerve. Eficiența de absorbție a Fe este de 10-20%, deci aportul alimentar necesar zilnic este de 8-10 mg Fe elemental. (eficiența de absorbție a Fe din laptele uman este de 50%).

Capitalul de Fe la naștere este de 250-300 mg, din care 175mg – Fe heminic, 30-50mg – Fe de rezervă, 15 mg – Fe tisular, 0,5-0,7 mg Fe seric. Ponderea sa majoră este de proveniență maternă, fiind transportat activ transplacentar, aprox. 0,5 mg/zi în primul trimestru de sarcină, ajungând la 3-4 mg/zi în ultimele 70-80 zile de sarcină. Ligatura tardivă a cordonului ombilical suplimentează cu 40-50 mg capitalul de Fe.

Fe feros și Fe heminic se absoarbe la nivelul intestinului subțire (10%), fiind transferat, prin intermediul apoferitinei celulei epiteliale intestinale sub formă de Fe feric, spre polul vascular al celulei; de aici, transferina îl transportă spre eritroblaști și spre depozite. O cantitate minimă de Fe se pierde zilnic (1-1,5 mg), la care se adaugă o pierdere menstruală lunară de 35 ml sânge (5-10 mg Fe).

Alimentația lactată este săracă în Fe (1,5 mg/l în l.u. și 1 mg/l în l.v.). fe din l.u., legat de o lactoglobulină specifică de specie, se absoarbe într-un mare procent, în timp ce Fe din l.v., legat de o lactoglobulină heterospecifică se absoarbe doar parțial. Rezervele de Fe ale nou-născutului la termen se epuizează în primele 4-6 luni, sugarul rămânând tributar aportului exogen de Fe alimentar (diversificarea alimentației). În lipsa acestei suplimentări apare anemia “fiziologică” a sugarului.

Mecanismele principale (factori de risc) ce stau la baza apariției anemiei feriprive a copilului, sunt:

- insuficiența rezervelor de Fe constituite prenatal:
- prematuri, dismaturi;
- gemeni;
- hemoragii neonatale / transfuzii feto-fetale sau feto-materne intrauterine – transfuzorul;
- carența maternă: multipare, sarcini prea apropiate, mame anemice;
- ligatura precoce a cordonului ombilical.
- aportul exogen insuficient de Fe;
- malabsorbția intestinașă a Fe;
- pierderile crescute de Fe;
- necesar sporit de Fe.

Grupe de risc:
- sugari: prematuri, dismaturi, gemeni, malnutriți, infectați, instituționalizați.
- copii mari: encefalopați, pica, menstre abundente, creștere accelerată staturo-ponderală (pubertate).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.