Andrei Plesu - proasta folosire a inteligentei

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Trei excese: 1) Excesul critic. Pentru foarte multi, inteligenta e un soi de veghe ofensiva. Nu poti dovedi ca iti merge mintea decit in atac, in opozitie, in incapatinarea de a fi mereu "contra". Inteligenta devine, astfel, echivalenta cu temperamentul nevricos. Nu functioneaza decit stimulata de o perpetua iritare. Pacientul unui asemenea derapaj nu poate intra in dialog decit daca se enerveaza,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Andrei Plesu - proasta folosire a inteligentei

Trei excese: 1) Excesul critic. Pentru foarte multi, inteligenta e un soi de veghe ofensiva. Nu poti dovedi ca iti merge mintea decit in atac, in opozitie, in incapatinarea de a fi mereu "contra". Inteligenta devine, astfel, echivalenta cu temperamentul nevricos. Nu functioneaza decit stimulata de o perpetua iritare. Pacientul unui asemenea derapaj nu poate intra in dialog decit daca se enerveaza, daca gaseste preopinentului nod in papura.

Bataios ca prostul, artagos, agitat, insul lovit de aceasta umoare e previzibil (adica plicticos) si, in fond, nefrecventabil. Inteligenta nu e, totusi, o simpla modalitate de a fi prost dispus. 2) Excesul tehnic. Inteligenta se drapeaza, in acest caz, in terminologie obscura si eruditie de parada. Abuzeaza de concepte, se scalda in inaccesibilul "specialitatii", face orice spre a fi greu de urmarit. E un gen de inteligenta care nu comunica si isi face un titlu de glorie din intranzitiva sa "tehnicitate". In realitate, inteligenta adevarata, inteligenta bine folosita poate transmite (aproape) orice, (aproape) oricui.

Nu exista nimic atit de subtil incit sa nu poata fi oferit - fara concesii - "consumului" public. 3) Excesul sofistic. In excesul acesta cade inteligenta care isi foloseste dexteritatile pentru a falsifica. Cautind nu adevarul, ci victoria sau spectacolul, ea jongleaza primejdios cu ideile si cu cuvintele, se felicita de a putea apara orice punct de vedere si trateaza consecventa logica si coerenta argumentelor drept simptome ale prostiei sau, in orice caz, ale lipsei de imaginatie.

Trei carente: 1) Inteligenta fara cultura. Poti fi ager la minte, dar, pe termen lung, mintea trebuie hranita si cu altceva decit cu vitamina sa nativa. Nu spun ca un negustor inteligent trebuie sa citeasca seara din Shakespeare (desi nu strica), dar cei a caror meserie e legata de vorbire si de comentariu e musai sa faca vocalize, confruntindu-se cu vorbele si comentariile altora. Puzderia de ziaristi, analisti, politicieni, vedete ale micului ecran, scriitori, diplomati, consilieri etc. care se perinda zilnic prin fata noastra ar face foarte bine sa nu se bizuie strict pe inteligenta lor naturala, pe bunele lor reflexe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.