Andre Breton

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.88

nivel: Liceu

Breton si colegii lui credeau ca izvoarele libertatii personale si liberarii sociale sta in inconstient. Au gasit exemple in tablourile pictorilor Hieronymus Bosch si James Ensor, in scrierile lui Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Alfred Jarry - si din gandirile revolutionare ale lui Karl Marx. Miscarea suprarealista inca de la inceput a fost in continua schimbare sau conflictuala, dar in toate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Andre Breton

Breton si colegii lui credeau ca izvoarele libertatii personale si liberarii sociale sta in inconstient. Au gasit exemple in tablourile pictorilor Hieronymus Bosch si James Ensor, in scrierile lui Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Alfred Jarry - si din gandirile revolutionare ale lui Karl Marx. Miscarea suprarealista inca de la inceput a fost in continua schimbare sau conflictuala, dar in toate lucrarile majore, La Revolution surrealiste (1924-30) si Le Surrealisme au service de la revolution (1930-33),au canalizat cooperarea si raspandirea ideilor si peste hotarele Frantei.

"Subiectivitatea si obiectivitatea comit o serie de atacuri una alteia in timpul vietii unde prima sufera cele mai mari lovituri."( din Nadja,1928). Din 1930 publica cateva colectii de poeme printre care Iubire nebuna( 1937 ), volum ce apara emotiile irationale ale iubitilor, inspirat din mitul cenuseresei. Proza scrisa de el a fost mai bine vazuta decat poeziile sale dintre care se remarca opera Nadja( 1928), un portret al lui breton si al unei femei nebune. Titlu se refera la un nume de femei si inceputul cuvantului speranta in ruseste.

Intr-o plimbare cu barca la Martinique in 1941 Breton il cunoaste pe antropologul Claude Levi-Strauss cu care discuta despre creatia artistica. Claude Levi-Strauss critica definitia data de Breton unei capodopere spunand ca este un rezultat al spontaneitatii mintii fara a analiza valoarea estica a operei. Breton ii raspunde ca "foarte putin il intereseaza ierarhia operelor suprarealiste - chiar daca am facut o ierarhie a operelor romantice si simboliste."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.