Andorra

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Din cauza pozitiei sale in muntii Pirinei,Andorra consta dintr-un teritoriu muntos cu o inaltime medie de 1.996 m,cel mai inalt punct fiind Comma Pedrosa cu 2.946 m.Muntii sunt despartiti de o serie de vai prin care curg rauri care se varsa in cursul da apa principal, raul Vlira, care paraseste tara inspre Spania (la cel mai jos punct a tarii, 870 m).Clima Andorrei este similara cu clima temperata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Andorra

Din cauza pozitiei sale in muntii Pirinei,Andorra consta dintr-un teritoriu muntos cu o inaltime medie de 1.996 m,cel mai inalt punct fiind Comma Pedrosa cu 2.946 m.Muntii sunt despartiti de o serie de vai prin care curg rauri care se varsa in cursul da apa principal, raul Vlira, care paraseste tara inspre Spania (la cel mai jos punct a tarii, 870 m).Clima Andorrei este similara cu clima temperata a vecinelor sale, insa altitudinea ridicata a tarii cauzeaza mai multa zapada iarna si temperaturi putin mai joase vara.

Turismul,este uns din cele mai importante activitati economicea a Andorrei si este responsabil pentru circa 80% din PIB-ul tarii . Aproximativ 9 milioane de turisti viziteaza Andorra in fiecare an. Sectorul bancar,datorita la impozitele joase a tarii, la fel contribuie mult la economie. Productia agricola este limitata- doar 2% a pamantului este arabil si din aceasta cauza majoritatea produselor alimentare sunt importante. Andorra nu este un membru deplin a Comunitatii Europene, insa are o relatie speciala cu aceasta organizatie, fiind tratata ca un membru in privinta comertului fara tarife insa ca un stat non-membru pentru produse agricole.

Andorra nu are o valuta proprie si foloseste cea avecinelor sai, la moment euro.Andorrezii formeaza o minoritate nationala in propria lor tara; doar 33% din locuitori detin nationalitatea andorreza. Cel mai mare grup strain este format de catre spanioli (43%), portughezi (11%) si francezi (7%) formand alte grupe majore. Unica limba oficiala a tarii este catalana, limba regiunii spaniole Catalonia, cu care Andorra are multe legaturi culturale, cu toate ca spaniola, portugheza si franceza sunt vorbite si ele.

Religia predominanta este cea Catolica. Organul principal legilativ a tarii este Consiliul General aVailor, un parlament cu 28 de locuitori; membrii sunt alesi prin vot direct 14 dintr-o selectie nationala si 14 din cele 7 districte, cu termen de serviciu de patru ani. Guvernul Andorrei e format din alegerea in Consiliul General a sefului guvernului, care apoi numeste ministry din Consiliul Executiv. In present, guvernul este format din Partidul Liberal, cu Albert Pintat in functia de prim ministru. Partidul Social-Democrat formeaza opozitia. Apararea tarii este responsabilitatea Frantei si Spaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.