Ancheta de presa

1x punct

categorie: Astronomie

nota: 8.04

nivel: Liceu

Referat despre Ancheta de presa
1.1.1 Ancheta de presa. Tipuri de anchete.
Ca în tot ceea ce ține de cercetarea și teoretizarea în domeniul comunicării de masă, distingem și în cazul anchetei de presă două poziții distincte, chiar dacă, pe undeva, convergente: cea a teoreticienilor francezi și cea susținută de școala americană de presă. Astfel, Jacques Mouriquand propune un model cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ancheta de presa

Referat despre Ancheta de presa
1.1.1 Ancheta de presa. Tipuri de anchete.
Ca în tot ceea ce ține de cercetarea și teoretizarea în domeniul comunicării de masă, distingem și în cazul anchetei de presă două poziții distincte, chiar dacă, pe undeva, convergente: cea a teoreticienilor francezi și cea susținută de școala americană de presă. Astfel, Jacques Mouriquand propune un model cu patru tipuri de anchete:

ancheta de actualitate – caracteristică ziarelor importante, cu tiraj mare și audiență națională, este plasată sub semnul evenimentului, importante fiind nu atât stilul sau documentarea, cât rapiditatea cu care se mișcă jurnalistul și prezența de spirit a acestuia.

ancheta de fapt divers – în ciuda similitudinilor, nu este nici anchetă de actualitate și nici anchetă polițistă. De altfel, spre deosebire de anchetatorii „oficiali” (polițiști, procurori etc.) jurnalistul nu își propune să stabilească vinovății, eforturile sale fiind concentrate pe circumstanțele cazului investigat. Jurnalistul poate lansa ipoteze sau semne de întrebare, în baza detaliilor adunate prin mijloace specifice, dar nu se substituie niciodată polițistului, procurorului sau judecătorului.

ancheta magazin – un gen mai puțin agreat de cotidiane, de unde lipsește aproape cu desăvârșire, este totuși larg răspândit în presa tematică sau în publicațiile săptămânale, unde, nefiind sub presiunea imediatului, poate avea un efect publicistic puternic, determinat de originalitatea temei sau bogăția informațiilor prezentate.

ancheta de investigație – specifică mai ales practicii jurnalistice americane, este un gen „de frontieră”, în sensul că îmbină elementele reportajului cu cele ale cercetării detectiviste; este un „gen de frontieră” și în sensul american al termenului, legat de colonizarea vestului sălbatic: supraviețuiesc doar cei puternici, perfect adaptați și care au arme bune. Din fericire, în cazul anchetei de investigație, se uzează, banal, de fapte și argumente, nu de puști sa pistoale. Metodele folosite pentru a obține informațiile ce fundamentează ancheta nu sunt, însă, întotdeauna banale.

O altă clasificare a anchetei de presă ne oferă Jose De Broucker, care definește două atitudini jurnalistice importante: a ști în plus și a înțelege mai bine :

ancheta informativă
- dezvăluie informații ascunse
- identifică informații virtuale (potențiale)
- reconstituie informații lacunare

ancheta interpretativă – spre deosebire de ancheta informativă, vizează sensul, semnificația faptelor și nu evenimentul în sine. Acest tip de anchetă, deși nu presupune o documentare laborioasă, impune, totuși, unele exigențe :
- stabilirea corectă a problematicii
- încadrarea corectă a problemei
- studiul corect al dosarului tematic, pentru a selecta faptele ce susțin tema; argumentele și opiniile în discuție, divergențele dintre ele; referințe despre persoanele și instanțele în cauză; slăbiciunile dosarului: datele perimate ori lacunare, alte puncte de vedere, absente sau tratate superficial
- lista ierarhizată a muncii de verificare, actualizare și completare personalizată a faptelor, analiza punctelor de vedere aflate în dispută
- aplicarea în practică a acestor liste
- formarea unor convingeri intime
- luarea unei decizii redacționale
- scrierea sau punerea în pagină presupune, la rându-i, două cerințe:
- dimensiunea
- logica

Ancheta de presa este, spuneam, un gen publicistic de frontieră, care prezintă, însă, avantajul unei libertăți cvasi-totale de abordare, ceea ce contează fiind efectul și nu mijloacele prin care se obține. Ceea ce nu înseamnă că ancheta este un gen publicistic ușor abordabil, la îndemâna oricui. Practica arată că e nevoie de opt până la zece ani pentru a transforma un ziarist talentat într-un bun jurnalist de investigație, iar în absența talentului timpul nu are nici o relevanță: aspirantul lipsit de har nu va ajunge niciodată jurnalist de investigație.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.