Anatomie si embriologie

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Capetele intestinului primitiv se termina in funduri de sac, fara comunicare cu exteriorul. In acest stadiu intestinul primitiv este constituit din trei parti : intestinul anterior (preintestinul), intestinul mijlociu si intestinul posterior.
Odata cu dezvoltarea intestinului primitiv, iau nastere la capetele acestuia, doua invaginari de natura ectodermica: una anterioara, ingavinatia buca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomie si embriologie

Capetele intestinului primitiv se termina in funduri de sac, fara comunicare cu exteriorul. In acest stadiu intestinul primitiv este constituit din trei parti : intestinul anterior (preintestinul), intestinul mijlociu si intestinul posterior.
Odata cu dezvoltarea intestinului primitiv, iau nastere la capetele acestuia, doua invaginari de natura ectodermica: una anterioara, ingavinatia bucala (stomodeum) despartita de extremitatea cefalica a intestinului prin membrana faringiana, alta posterioara, invaginatia cloacala (proctodeum), despartita de intestin prin membrana cloacala.

Prin resorbtia acestor membrane, intestinul primitiv devine un tub deschis la ambele capete.
Dupa constituire, intestinul primitiv se dezvolta in lungime mai repede decat corpul embrionului, astfel incat portiunea mijlocie va suferii o indoire in U sau V, dand nastere unei anse. Aceasta ansa, este fixata de peretele dorsal al cavitatii peritoneale primitive printr-un mezou lung numit mezenterul dorsal, ce ia nastere din cele doua lame seroase ale splancnopleurei, intre care se gasesc dispuse elemente mezenchimovasculare.

Acest mezou are maximum de lungime in dreptul intestinului mijlociu. Un al doilea mezou, numit mezenterul ventral, se intinde numai pe o portiune limitata a intestinului anterior, si anume, pe segmentul de intestin din care mai tarziu se va dezvolta stomacul si duodenul. Din intestinul primitiv si din invaginarile ectodermului vor lua nastere toate organele care constituiesc aparatul digestiv.
Din invaginarea bucala (stomodeum), vor rezulta : cavitatea bucala si organele care se afla in ea, cu exceptia limbii care are origine endodermica. Din intestinul mijlociu, vor rezulta : jejunul, ileonul si intestinul gros.

Intestinul mijlociu, va suferi cea mai mare dezvoltare in lungime si cele mai multe schimbari de pozitie dintre segmentul intestinului primitiv. Initial, intestinul mijlociu are aspectul unui tub cu peretii regulat calibrati, avand forma unui U sau V, a carui varf se gaseste dispus pe locul de emergenta a canalului vitelin. La nivelul ramurii distale a acestei anse, la mica distanta de canalul vitelin va aparea o mica umflatura, diverticulul cecal, locul care marcheaza limita dintre intestinul subtire si cel gros. Dupa atrofierea canalului vitelin, intestinul subtire se alungeste si se circumvolutioneaza, iar intestinul gros isi mareste calibrul si se increteste. Mezenterele se vor dezvolta din mezoul dorsal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.