Anatomia sistemului urogenital

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Sunt o pereche de organe , fiind parte esentiala a aparatului excretor. Rolul principal al rinchilor este excretia, realizat prin filtrarea sangelui, eliminarea prin urina a substantelor inutile sau daunatoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior. Rinichii reguleaza controlul compozitiei urinei, prin productia hormonala, concentratia in electroliti a spatiului intracelular,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia sistemului urogenital

Sunt o pereche de organe , fiind parte esentiala a aparatului excretor. Rolul principal al rinchilor este excretia, realizat prin filtrarea sangelui, eliminarea prin urina a substantelor inutile sau daunatoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior. Rinichii reguleaza controlul compozitiei urinei, prin productia hormonala, concentratia in electroliti a spatiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca si a eritropoezei a tabloului sanguin.

In principiu functia renala consta din doua etape:
1- o filtrare primara fara elemente de resturi celulare, cu o urina diluata. 2 - o filtrare secundara cand se va resorbi inapoi din urina primara o parte din lichidul eliminat impreuna cu glucide, aminoacizi si electroliti rezultand o urina mai concentrata. Numai aceasta urina finala va fi eliminata prin uretere din organism.La om rinchiul este asezat retroperitoneal de o parte si alta a coloanei vertebrale, sub diafragma, aparat de un strat de grasime (adipos).

Forma lor este asemanatoare bobului de fasole, avand lungimea de 10 - 12 cm, o latime de 5 - 6 cm, grosimea de 3 - 5 cm si o greutate de 120 - 200 grame.Este un conduct lung de 25-30 cm care se deschide in vezica urinara. Este situat retroperitoneal si are o portiune abdominala si una pelviana (in micul bazin). Calibrul ureterului nu este uniform, el avand 2 portiuni mai inguste; una la nivelul jonctiunii cu bazinetul si alta la locul de deschidere in vezica urinara

Ureterul asigura transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. In conditii normale peristaltica ureterala este initiata de activitatea electrica a unor celule cu rol de "pacemaker" localizate la nivelul portiunii proximale a sistemului colector urinar. Activitatea electrica se preia de la acestea distal si asigura dezvoltarea fenomenelor mecanice care genereaza peristaltica ureterala necesara progresiei bolusului ureteral spre vezica urinara. Unitatea functionala primara a ureterului este reprezentata de celula musculara neteda..
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.