Anatomia sistemului nervos central

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.21

nivel: Facultate

Creierul functioneaza dupa principiul interactiunii si interdependentei multifazice si multinivelare. Sistemul dualist preconizat de neurofiziologii clasici imparte sistemul nervos in doua segmente diametral opuse: un segment inferior, reprezentat prin maduva spinarii si trunchiul cerebral, in care se afla sediul actelor reflexe neconditionate, si segmentul superior, format din emisferele cerebral[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia sistemului nervos central

Creierul functioneaza dupa principiul interactiunii si interdependentei multifazice si multinivelare. Sistemul dualist preconizat de neurofiziologii clasici imparte sistemul nervos in doua segmente diametral opuse: un segment inferior, reprezentat prin maduva spinarii si trunchiul cerebral, in care se afla sediul actelor reflexe neconditionate, si segmentul superior, format din emisferele cerebrale, in care se afla sediul actelor psihice, spirituale, extra-reflexive, extra-materiale, inaccesibile cercetarilor.

Astazi dispunem de viziunea monista, conform careia sistemul nervos nu actioneaza functional unitar ca activitate reflexa de raspuns fiziologic si psihic la stimulii din mediul intern si extern al organismului; adica nu exista functii exclusiv fiziologice si functii exclusiv psihice.

Nu toate formatiunile sistemului nervos au aceeasi importanta. Exista un sistem nervos central, format din creier si maduva spinarii, si un sistem nervos periferic, format din ganglionii si trunchiurile nervoase. Intre acestea deosebim un sistem nervos somatic, care este utilizat in raportul dintre organism si mediul extern, si un sistem nervos vegetativ sau autonom, care coordoneaza functionarea organelor interne.

Dupa criteriul genetic, exista formatiuni nervoase vechi: maduva spinarii, cu actele sale reflexe, innascute, si formatiuni nervoase noi, sub dependenta carora se afla actele reflexe complexe de adaptare a individului la mediu pe baza unor experiente noi. Din punct de vedere ontogenetic, adica al dezvoltarii embrionare a sistemului nervos, deosebim in fata initiala o parte anterioara a tubului neural si o parte posterioara a acestuia.

Din partea posterioara a acestui lob neural se dezvolta maduva spinarii, iar partea anterioara a acestuia da nastere la cinci formatiuni din care se dezvolta mielencefalul (bulbul rahidian), metencefalul (puntea si cerebelul), mezencefalul (pedunculii cerebrali si tuberculii cvadrigemeni), diencefalul (talamusul si hipotalamusul) si telencefalul (emisferele cerebrale).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.