Anatomia si fiziologia sistemului nervos central

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Fiecare celula din corp are un set identic de cromozomi. Ei reprezinta caracteristicile unui organism si controleaza transmiterea caracterelor de la o generatie la alta. Cromozomii si ADN-ul controleaza insasi celula careia ii apartin.
Neuronii au mai multe forme si prezinta un aspect stelat, in care putem evidentia o prelungire lunga, axon, si o serie de ramificatii scurte, localizate de p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia si fiziologia sistemului nervos central

Fiecare celula din corp are un set identic de cromozomi. Ei reprezinta caracteristicile unui organism si controleaza transmiterea caracterelor de la o generatie la alta. Cromozomii si ADN-ul controleaza insasi celula careia ii apartin.
Neuronii au mai multe forme si prezinta un aspect stelat, in care putem evidentia o prelungire lunga, axon, si o serie de ramificatii scurte, localizate de partea opusa axonului, numite dendrite.
In general, neuronii au forma foarte variata. Numarul lor variaza la nivelul SNC intre 40-50 miliarde, iar la nivelul cortexului cerebral se gasesc aproximativ 14 miliarde de neuroni.

Axonii au rolul de a transmite impulsurile electrice (influxul nervos) de la maduva spinarii pina la muschii degetelor de la picioare. El poate atinge lungimea de 60-90 cm. Axonul asigura transmiterea excitatiei catre alt neuron sau catre aparatul efector (muschi, glande).
Dendritele sunt specializate in captarea excitatiei si in dirijarea ei catre operatorii situati in corpul neuronului. In corpul neural au loc procese de analiza-sinteza a informatiei.

Prin urmare, neuronul este asemanat cu un microprocesor logistic, capabil sa efectueze operatii de comparatie, discriminare si clasificare bazate pe criterii de ordin pragmatic, semantic si sintactic. Natura si continutul transformarilor efectuate depinde de specializarea functionala a neuronilor. Din acest punct de vedere putem intilni neuroni senzitivi, motori si de asociatie.
Neuronii senzitivi (sau senzoriali) sunt specializati in receptionarea informatiei emisa de sursele din afara SNC. Acestia formeaza marile sisteme ale sintezei aferente, care tind catre SNC.

Neuronii motori sunt specializati in elaborarea mesajelor de comanda a raspunsurilor la stimulii din mediul intern si extern al organismului. Gruparea lor ierarhica formeaza marile sisteme ale sintezei eferente, care pleaca de la nivelul SNC.
Neuronii de asociatie fac legatura intre neuronii senzitivi si cei motori. Gruparea lor formeaza zonele de asociatie (integrative) din SNC. Pe masura ce trecem de la un organism inferior la unul superior, ponderea neuronilor asociativi si implicit a zonelor de asociatie creste semnificativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.