Anatomia si fiziologia rinichilor

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

La adult rinichiul cantareste intre 125-170 g la barbati si 115-155 g la femei si masoara 11-12 cm lungime 5-7 cm latime avand o grosime de 2-3 cm. Rinichii sunt inconjurati de o capsula fibroasa si de grasime perinefretica-in interiorul fasciei perirenale Gerota. Culoarea rinichiului este rosu-brun, iar consistenta este destul de ferma astfel incat sa lase impresiuni pe splina si pe ficat.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia si fiziologia rinichilor

La adult rinichiul cantareste intre 125-170 g la barbati si 115-155 g la femei si masoara 11-12 cm lungime 5-7 cm latime avand o grosime de 2-3 cm. Rinichii sunt inconjurati de o capsula fibroasa si de grasime perinefretica-in interiorul fasciei perirenale Gerota. Culoarea rinichiului este rosu-brun, iar consistenta este destul de ferma astfel incat sa lase impresiuni pe splina si pe ficat.

Rinichiul este alcatuit din parenchim si sistem colector.Parenchimul renal. La nivelul parenchimului renal se delimiteaza doua zone: o zona cor- ticala externa si o zona medulara interna.-zona corticala externa(cortexul renal)se intinde de la capsula pana la bazele piramidelor Malpighi. Are culoare rosiatica, aspect granulat si o grosime de 10-14 mm. Cortexul renal cuprin-de o zona subcapsulara-cortex corticis de aproximativ 1 mm, lipsita de corpusculi Malpighi si cortexul subiacent-banda de tesut asemanator unui labirint situat in jurul piramidelor Malpighi- coloanele renale Bertin.

-zona medulara se intinde de la baza piramidelor Malpighi pana la papile.Fiecare rinichi are 10-18 piramide conice (piramide Malpighi) cu aspect striat. Piramidele prezinta o baza orien- tata spre marginea laterala si un varf-papila renala convergenta in sinusul renal. Fiecare piramida Malpighi contine in jur de 500 piramide Ferrein-prelungiri radiare medulare cu varful spre exterior.

Sistematizarea rinichiului. Rinichiul poate fi divizat in lobi respectiv lobuli. Lobul renal reprezinta teritoriul centrat de o piramida Malpighi, impreuna cu toate piramidele Ferrein dependente de ea, limitat lateral printr-o linie ce trece prin mijlocul unei coloane Bertin. Lobulul renal reprezinta teritoriul centrat de o piramida Ferrein si apartine numai corticalei. Sistemul colector cuprinde calicele mici, calicele mari si bazinetul.

Calicele mici se insera cu o extremita- te pe circumferinta papilelor renale si se unesc cu cealalta extremitate intre ele pentru a forma calicele mari. Fiecare papila proemina in interiorul unui calice mic si prezinta 15-20 perforatii ce formeaza aria cribrosa,8-10 calice mici formeaza 2-3 calice mari. Calicele mari se unesc si formeaza pelvisul renal-bazinetul(o palnie musculo-membranoasa cu baza orientata catre calice- le mari si varful catre ureter.

Glomerulul este alcatuit din o retea de anse capilare. Capilarele sangvine se dispun in jurul axelor mezangiale alcatuite din matricea mezangiala si celulele mezangiale. Reteaua capi- lara glomerulara este situata intre doua arteriole : arteriola aferenta si arteriola eferenta realizand o retea admirabila. Glomerulului i se descriu un pol vascular locul unde patrunde arteriola aferenta si iese arteriola eferenta, respectiv un pol urinar care se deschide in tubul proximal.

Capsula Bowman inveleste ghemul capilar glomerular si este formata din doua foite, foita parietala si foita viscerala ce delimiteaza camera urinara (camera de filtrare), unde este colectat filtratul glomerular. Foita viscerala a capsulei Bowman inveleste capilarele glomerulare si este alcatuita dintr-un strat de celule epiteliale numite podocite. Podocitele prezinta prelungiri citoplasmatice de trei ordine 1, 2, 3. Prelungirile de ordinul 1 corespund proceselor majore, cele de ordinul 2 proceselor secundare, iar prelungirile de ordinul 3 corespund pedicelelor.

Procesele pediculate au la suprafata lor un invelis incarcat negativ, bogat in acid sialic cu rol important in mentinerea structurii si a functiei normale a barierei de filtrare. Stratul celulelor podocitare este situat pe o membrana bazala care se uneste cu membrana bazala a anselor capilare. Foita parietala a capsulei Bowman este alcatuita dintr-un epiteliu pavimentos simplu, se sprijina pe o membrana bazala, la polul vascular se rasfrange si se continua cu foita viscerala, iar la polul urinar se conti- nua cu epiteliul tubului proximal.
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.