Anatomia si fiziologia aparatului genital feminin

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.14

nivel: Facultate

Ca anexe ale aparatului genital feminin se găsesc cele două glande mamare. Acestea sunt glande cutanate și au rol de a elibera laptele necesar creșterii copilului. Glanda este formată din lobi, aceștia din lobuli care au ca unitate secretorie acinul.

Fiecare lob are un canal de excreție care se deschide pe o proeminență a glandei numită mamelon. Pe fiecare mamelon se găsesc orifici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia si fiziologia aparatului genital feminin

Ca anexe ale aparatului genital feminin se găsesc cele două glande mamare. Acestea sunt glande cutanate și au rol de a elibera laptele necesar creșterii copilului. Glanda este formată din lobi, aceștia din lobuli care au ca unitate secretorie acinul.

Fiecare lob are un canal de excreție care se deschide pe o proeminență a glandei numită mamelon. Pe fiecare mamelon se găsesc orificiile a 12 - 30 canale de conducere a laptelui (galactofore). Inervația glandei mamare provine din nervii intercostali, perechile a 2-a până la a 6-a din ramura supraclaviculară a plexului cervical și din ramurile toracice ale plexului brahial. Inervația vegetativă este constituită din fibre care merg de-a lungul vaselor.

Anatomia si fiziologia uterului
Anatomia uterului
UTERUL sau mitra este un organ musculos cavitar nepereche, așezat în partea mediană a cavității pelvine între rect și vezica urinară, în care au loc importante fenomene legate de gestație și de naștere. Constituie segmentul intermediar dintre vagin și trompe. El ia naștere din canalele lui Miller.
Formă : uterul are formă conică, turtită, comparată cu o pară cu porțiunea mai mare în sus, iar cea mică în jos.

A fost asemănat cu o ploscă sau cu o mitră.
Dimensiunile medii: are o lungime de 6 - 8 cm, iar lărgimea este de 4 cm. Este turtit antero- posterior astfel încât cavitatea uterină este triunghiulară și virtuală. Are o capacitate de 3 - 4 cm 3, la nulipare și 5 - 6 cm3 la multipare. Ritmul de creștere a colului uterin este mai rapid între 1 și 5 ani, apoi se intensifică creșterea corpului, în morfologia externă a uterului observăm:
•o față anterioară orientată spre vezica urinară;
•o față posterioară orientată spre rect și ansele intestinului subțire;
•o margine laterală stângă și alta dreaptă.

DIVIZIUNE Uterul prezintă următoarele diviziuni:
a)fundul uterului - extremitate superioară, loc de inserție a trompelor;
b)corpul uterului - porțiune mijlocie;
c)istmul - nu se poate distinge de corp; ajunge până la 1 cm deasupra orificiului intern uterin, formează în ultimul trimestru al sarcinii segmentul inferior;

d)colul uterin - pe circumferința sa se insera vaginul, care urcă mai sus pe fața posterioară; i se descriu o porțiune supravaginală și alta vaginală.
CORPUL UTERULUI este puțin turtit antero- posterior, de aspect canoid, cu o față anterioară plană si o față posterioară ușor bombată. Marginile dreaptă și stângă sunt convexe la multipare si concave Ia nulipare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.