Anatomia si dezvoltarea sistemului dento-maxilar

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.91

nivel: Facultate

Lamele palatine provenite din partile laterale ale mugurilor maxilari intersecteaza vertical fetele laterale ale limbii, apoi se ridica deasupra fetei dorsale a acesteia si fuzioneaza pentru a forma palatul secundar. In locul de unire a lamelor palatine si a acestora cu septumul nazal, pot persista resturi epiteliale cunoscute sub denumirea perlele Lebouch. Unirea palatului primar cu cel secundar [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia si dezvoltarea sistemului dento-maxilar

Lamele palatine provenite din partile laterale ale mugurilor maxilari intersecteaza vertical fetele laterale ale limbii, apoi se ridica deasupra fetei dorsale a acesteia si fuzioneaza pentru a forma palatul secundar. In locul de unire a lamelor palatine si a acestora cu septumul nazal, pot persista resturi epiteliale cunoscute sub denumirea perlele Lebouch. Unirea palatului primar cu cel secundar se face prin procesul de mezodermizare.

In vecinatatea liniei mediane, in procesul mezodermizarii, se contureaza canalul nazopalatin, in forma de Y, cu doua orificii superioare si unul inferior. In acest moment, cavitatea bucala si cavitatile nazale sunt complet separate.In concluzie, din mugurii nazali interni va deriva lama perpendiculara a etmoidului, septul nazal, osul incisiv, regiunea centrala a buzei superioare. Mugurii nazali participa la formarea palatului primar. Din mugurii nazali externi provin partea superioara si interna a orbitei si partile laterale ale nasului.

Mugurii maxilari superiori formeaza restul maxilarului superior, palatul secundar si primar, partile laterale ale buzei superioare.Forma oaselor masivului facial se modifica continuu sub actiunea unui mecanism complex si sensibil. Acest proces de resorbtie si apozitie corticala prezinta doua mecanisme: unul periostal, extern, si unul endoosos, intern. Osificarea corticala poate proveni numai din unul din cele doua mecanisme sau poate fi rezultanta actiunii unor efecte inverse pe cele doua fete ale corticalei osoase.

In timpul cresterii, pe masura structurarii scheletului cranio-facial, fenomenele corticale isi pot schimba directia. Deci, stimularea endoosoasa poate duce in timp la schimbarea directiei de crestere periostala- externa. Daca masa de tesut osos care se resoarbe este echivalenta cantitativ cu masa de os care se formeaza, grosimea corticalei ramine constanta. Iar daca procesele de apozitie predomina asupra celor de resorbtie, are loc ingrosarea corticalei si marirea globala a osului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.