Anatomia aplicata a pericardului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.58

nivel: Facultate

ligamentul freno-pericardic inferior - uneste pericardul cu diafragma - la nivelul centrului tendinos. Pericardul fibros este mai gros in dreptul atriilor si vaselor mari de la baza inimii, fata de care are rol de protectie fata de cresterea presiunii intracardiace.
2. Pericardul seros - componenta profunda, seroasa, alcatuita din doua foite: o foita parietala - captuseste suprafata inte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia aplicata a pericardului

ligamentul freno-pericardic inferior - uneste pericardul cu diafragma - la nivelul centrului tendinos. Pericardul fibros este mai gros in dreptul atriilor si vaselor mari de la baza inimii, fata de care are rol de protectie fata de cresterea presiunii intracardiace.
2. Pericardul seros - componenta profunda, seroasa, alcatuita din doua foite: o foita parietala - captuseste suprafata interna a pericardului fibros, care se continua cuo foita viscerala, numita epicard.

Intre cele doua foite ale pericardului seros se delimiteaza o cavitate capilara numita cavitate pericardica, care contine o lama fina de lichid seros. Lichidul pericardic este secretat si se resoarbe continuu in mod fiziologic 30 - 50 ml, inlesnind miscarile muschiului cardiac.
Spatiul virtual al cavitatii pericardice se poate transforma intr-un spatiu real in colectiile lichidiene din pericardite si hemopericard. Acest spatiu se reduce in sinechiile pericardice.

Epicardul imbraca intim ventriculii, atriile si se prelungeste 1 - 3 cm pe originea vaselor mari, continuandu-se cu foita parietala, formand zona de reflexie a pericardului seros. Extensia epicardului pe vasele mari are forma a doua prelungiri tubulare numite: mezocardul arterial - inveleste originea aortei si a trunchiului arterei pulmonare;
mezocardul venos - inveleste venele cave si pe cele pulmonare.

Reflexia mezocardului venos formeaza un fund de sac in forma de U rasturnat la nivelul peretelui posterior al cavitatii pericardice, numit sinusul oblic al pericardului. Intre mezocardul arterial si cel venos se delimiteaza sinusul transvers al pericardului. Inferior foita parietala a pericardului seros adera intim de centrul tendinos al diafragmei.

Arterele care iriga pericardul au originea in artera interna (mamara interna), care da ramuri pericardice mici si artera pericardo-frenica. Alte surse arteriale ale pericardului pot fi ramuri din arterele bronsice, esofagiene, timice, frenica superioara, frenica inferioara.
Venele pericardului dreneaza sangele in venele toracica interna, frenica superioara, azygos, brahiocefalice si vena cava superioara.

Epicardul are o bogata retea limfatica, ce dreneaza in ganglionii traheobronsici, mediastinali inferiori, frenici si cei ai venei cave superioare. Drenajul spatiului pericardic se realizeaza atat pe calea canalului limfatic toracic, cat si pe calea ductului limfatic drept.
Nervii pericardului fibros si ai foitei parietale a pericardului seros sunt ramuri din nervii frenici, vagi si din lantul simpatic toracic cu ganglionul stelat si primul ganglion dorsal, precum si din plexurile cardiac, aortic si frenic.

Nervii frenici trec deasupra pericardului in drumul lor spre diafragm. Epicardul are o bogata inervatie senzitiva, cu origine in plexul cardiac si unitara cu cea a cordului. Fibrele senzitive care patrund la nivelul ganglionului dorsal de la C8 - T2 asigura inervatia atat pentru plexul brahial, cat si pentru pericard, ceea ce furnizeaza o explicatie morfologica a iradierii tipice de tip pericardic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.