Anatomia aparatului genital feminin

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.01

nivel: Facultate

1.ORGANE GENITALE EXTERNE

MUNTELE LUI VENUS

Proeminenta triunghiulara,cu varful in jos si baza in sus,situat inaintea simfizei pubiene,deasupra labiilor mari.Tegumentele sale sunt acoperite de pilozitate cu dispunere tringhiulara (caracteristic la femeia echilibrata hormonal).Este o zona cu sensibilitate crescuta,ceea ce-i confera un caracter erogen.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia aparatului genital feminin

1.ORGANE GENITALE EXTERNE

MUNTELE LUI VENUS

Proeminenta triunghiulara,cu varful in jos si baza in sus,situat inaintea simfizei pubiene,deasupra labiilor mari.Tegumentele sale sunt acoperite de pilozitate cu dispunere tringhiulara (caracteristic la femeia echilibrata hormonal).Este o zona cu sensibilitate crescuta,ceea ce-i confera un caracter erogen.

VULVA

In general,vulva are forma unei fante,alungita in sens sagital.Ea cuprinde totalitatea organelor genitale externe feminine.

LABIILE MARI

Sunt doua pliuri cutate,avand ambele fete acoperite de tegument.Fata externa prezinta peri si glande sebacee mari,iar fata interna vine in raport cu labile mici.Labiile mari se unesc anterior spre simfiza pubiana,formand comisura anterioara situata pe muntele pubian(muntele lui Venus).Posterior se unesc prin comisura posterioara ,situata la mica distanta de anus.

LABIILE MICI – sau NIMFELE

Sunt doua pliuri cutaneo-mucoase,prezentand o fata externa acoperita de tegument si aflata in raport cu labia mare si o fata interna mucoasa ce este in raport cu labia mica opusa.Anterior,inainte de a se uni,labile mici se dedubleaza in doua pliuri:
- unul trece anterior prin clitoris si formeaza cu cel de partea opusa preputul sau capisonul clitorian.
- celalalt,trece posterior de clitoris si formeaza cu cel de partea opusa fraul clitorian.
Posterior de clitoris,sub fraul clitorian, se deschide orificiul extern al uretrei.

SPATIUL INTERLABIAL

Este localizat la departarea labiilor mari si are aspectul unei palnii.La baza acestui spatiu se afla:vestibulul vaginal,meatul urinar,orificiul vaginal,organe erectile(bulbii vestibulari,clitoris si cropusculii tactili speciali ai labilor mici).

VESTIBULUL VAGINAL

Este o regiune anatomica de forma triunghiulara,delimitata lateral de labile mici, anterior de clitoris,iar posterior de orizontala trecuta prin marginea posterioara a orificiului vaginal care la virgine este obturat de himen.

MEATUL URINAR

Orificiu circular cu diametrul de 3-4 mm,asezat la baza triunghiului vestibular,reprezentand locul de deschidere spre exterior al uretrei.

ORIFICIUL VAGINAL

Orificiu interior al vaginului ce se deschide in canalul vulvar si difera la virgine,nulipare si multipare.

BULBII VESTIBULARI

Sunt organe erectile imperfect dezvoltate,in nr. de 2,cu o lungime aproximativa de 4 cm si latimea de1-2 cm,analogi corpului spongios al penisului,situati de o parte si de alta a vestibulului vaginal in pronfunzimea labiilor mari si in imediata vecinatate a orificiului vaginal.Se unesc inaintea uretrei prin extremitatea lor anterioara luand aspect general de potcoava cu concavitatea spre exterior.Extremitatea posterioara contribuie la erectie alaturi de muschiul constrictor al vaginului.Lateral de bulbii vaginali se afla muschiul bulbo-cavernos,iar medial si posterior au raporturi cu glanda Bartholini.

CLITORISUL

Organ erectil nepereche,care poate fi omologat cu penisul,situat in partea anterioara a vulvei,in spatele comisurii anterioare a labiilor ,are o lungime de 5-7 cm.Este format din doi corpi cavernosi de volum redus,inveliti intr-o memebrana fibro-elastica.Corpul cel mai mic al clitorisului este ascuns intre labile mari,iar glandul clitoridian este un mic tubercul de 0,5 cm,rotund,cu o structura erectila spongioasa,puternic senzitiva.Anterior,labile mici se unesc formand preputul clitoridian.In structura sa se gasesc cateva glande sebacee ce produc smegma clitoridiana.

CROPUSCULII TACTILI SPECIALI AI LABIILOR MICI

Se gasesc la nivelul labiilor mici,avand rolul de receptori(cropusculii Vater-Pacini,Meissner si Krause).Tot aici,intalnim si fibre musculare netede si un sistem vascular bogat.

GLANDELE VULVEI

Sunt:
-glandele vestibulare mici situate pe fata interna a labiilor mici,care secreta mucus;
-glandele vestibulare mari sau glandele Bartholini,dreapta si stanga,situate de o parte si de alta a vestibulului vaginal,in portiunea posterioara a acestuia si in grosimea labiilor mari.Au rol de a lubrefia vaginul in timpul actului sexual,secretand in lichid vascos si dens.

VASCULARIZATIA SI INERVATIA ORGANELOR GENITALE EXTERNE

Este asigurata de ramuri ale arterei rusinoase interne.Venele se deschid in vena iliaca interna,iar limfaticele dreneaza limfa in ganglionii inghinali superficiali.
Este somatica si vegetativa.
Inervatia somatica,este data de nervul rusinos intern si nervul ilioinghinal.
Inervatia vegetativa,este data de nervul hipogastric si nervul pelvian.


2.VAGINUL

Este un canal cilindric musculomembranos,conjunctiv extensibil si elastic,cu rol in actul copulatiei, in depunerea spermatozoizilor in apropierea colului uterin si in trecerea fatului si anexelor sale in timpul nasterii.Are o lungime de aproximativ 8-12 cm si largime de 2,5 cm la femeia adulta,fiind asezat in continuarea uterului de la colul uterin spre vulva.
Prezinta doi pereti ,unul anterior si unul posterior care vin in contact unul cu celalat.Peretele posterior este mai lung decat cel anterior.
Vaginul se intinde de-a lungul diafragmei pelvine,formand cu orizontala un unghi de 60.Extremitatea inferioara = orificiul vaginal,se deschide in vestibulul vaginal si este acoperit partial de o membrana = himen.

Extremitatea superioara a vaginului se insera pe colul uterin,realizandu-se un sant circular numit:fund de sac vaginal.Acestuia i se descriu mai multe portiuni:portiunea anterioara-putin adanca ,vine in raport cu vezica urinara formand fundul de sac vaginal anterior,portiunea posterioara-,mai adanca,vine in raport cu fundul de sac Douglas,formand fundul de sac posterior care este acoperit de peritoneul recto-uterin(fundul de sac Douglas este locul unde se pot punctiona eventualele colectii peritoneale) si doua portiuni laterale- care formeaza fundurile de sac lateral.
Vaginul este conductul extensibil si elastic care face legatura intre organele genitale interne si cele externe.Prin el,spermatozoizii ajung in uter si tot prin el se scurge sangele menstrual.De asemenea,serveste drept canal de trecere a fatului in timpul nasterii.
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.