Anatomia analizatorului cutanat

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Liceu

Glandele sudoripare - foarte numeroase, raspandite pe toata suprafata corpului; sunt structuri monoptihe, tubulare, cu sau fara glomerul; exista doua tipuri de glande: ecrine si apocrine.Glandele sudoripare ecrine sunt cele mai numeroase si aproximativ uniform raspandite pe suprafata corpului; nu au legatura cu foliculii pilosi; au secretie merocrina, produsul de secretie se numeste sudoare sau tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anatomia analizatorului cutanat

Glandele sudoripare - foarte numeroase, raspandite pe toata suprafata corpului; sunt structuri monoptihe, tubulare, cu sau fara glomerul; exista doua tipuri de glande: ecrine si apocrine.Glandele sudoripare ecrine sunt cele mai numeroase si aproximativ uniform raspandite pe suprafata corpului; nu au legatura cu foliculii pilosi; au secretie merocrina, produsul de secretie se numeste sudoare sau transpiratie; portiunea secretorie a glandei este glomerurala, situata in dermul profund.

Glandele sudoripare apocrine au portiunea secretorie mai larga; cel putin in primele etape ale dezvoltarii lor au legatura cu foliculii pilosi; raspandite neuniform pe suprafata corpului - regiunile axilare, anala si genitala; au secretie holomerocrina, de consistenta vascoasa; dau mirosul caracteristic fiecarui individ;glande sudoripare apocrine modificate: gl. ceruminoase, gl. lui Moll, gl. mamare.

Sunt poliptihe, acinoase simple sau compuse, anexate firelor de par; mai putin numeroase decat glandele sudoripare; intalnite pe toata suprafata corpului, exceptie regiunile palmelor si talpilor. Secretia lor se numeste sebum si mecanismul de secretie este de tip holocrin.

Alcatuire: radacina si tulpina. Radacina are doua componente: tija si foliculul pilos.Tija - structurata in 3 paturi concentrice de celule.Foliculul pilos este alcatuit din bulb si teci. Bulbul contine celule epidermice vii ce asigura cresterea firului de par.Tecile foliculului constituie peretele folicular.

Alcatuire: dorsal - lama si ventral - hiponichium (talpa).
Lama prezinta radacina si corp.Corpul are doua fete: superficiala, convexa, cu o zona semilunara alba - lunula, si fata profunda - aderenta la derma, corespunzatoare paturii vii epidermice - fata numita patul unghiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.