Anarhia.Henric al II-lea.Conflictul cu Thomas Becket - Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.15

nivel: Facultate

PretutinAZdeni se ridicara castele fortificate fara invoirea regelui. Orasul Londra, imitand o noua moda continentala, se proclama "comuna" [1]. Unii seniori, scaAZpand de orice control, devenira adevarati banditi. Ii foloseau pe tarani pentru corvezi de constructie si, dupa ce castelul era gata, il umpleau de osteni, numai "diavoli si soi rau". Pe cei care le stateau impotriva ii supuneau la tort[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anarhia.Henric al II-lea.Conflictul cu Thomas Becket - Anglia

PretutinAZdeni se ridicara castele fortificate fara invoirea regelui. Orasul Londra, imitand o noua moda continentala, se proclama "comuna" [1]. Unii seniori, scaAZpand de orice control, devenira adevarati banditi. Ii foloseau pe tarani pentru corvezi de constructie si, dupa ce castelul era gata, il umpleau de osteni, numai "diavoli si soi rau". Pe cei care le stateau impotriva ii supuneau la torturi ingrozitoare. BarAZbatii erau spanzurati de picioare si parjoliti ca jamAZboanele. Altii erau aruncati, ca eroii din povestile cu zane, in donjonuri pline de broaste raioase si de vipere. Ciudat e ca acesti nobili banditi, infricosati de ideea damnatiunii, ctit 747j911h oreau in acelasi timp maAZnastiri. Numai in timpul domniei lui Stefan au fost zidite mai mult de o suta de lacasuri crestine.

II. Tipul aventurierului din acele vremuri este Geoffroy de Mandeville, care a tradat rand pe rand pe Matilda si pe Stefan, a reusit sa fie numit de ambii pretendenti sheriff ereditar al mai multor comitate si a murit rapus de o sageata ratacita in mod fericit (1144). Nu se mai lucra pamantul; oraAZsele erau lasate pe mana jefuitorilor; singurul refuAZgiu ramanea religia. Niciodata oamenii nu se rugaAZsera atata; sihastrii se statorniceau in paduri; abatiile cisterciene [2] desteleneau padurile din nord si Londra se impanzi de biserici.

"Anglia avea impreAZsia ca Dumnezeu si toti ingerii lui dormeau" si ca trebuiau treziti printr-o dublare a zelului religios. In sfarsit, in 1152, tanarul Henric, fiul Matildei (si care, in urma mortii tatalui sau, Geoffroy, devenise conte de Anjou), se intalni, gratie arhiepiscopului de Canterbury [3], cu Stefan. Biserica, jucandu-si, in mod util de asta data, rolul ei de arbitru, redacta un traAZtat, care, semnat la Wallingford, fu confirmat la Westminster.

Stefan il adopta pe Henric, il asocia la administrarea regatului si-l declara mostenitorul sau. Stefan si Henric, "episcopii, comitii si toti barAZbatii bogati" jurara ca pacea si unirea vor domni de aci inainte in toata Anglia. Putin mai tarziu Stefan muri si Henric deveni rege, fiind primit cu mare entuziasm, "caci era pe buna dreptate".

III. Henric al II-lea Plantagenetul descindea dinAZtr-o puternica si cumplita familie. Printre stramosii sai angevini se afla si Foulque cel Negru, despre care se spunea ca ar fi pus sa i se arunce sotia in flacari si ca l-a constrans pe propriul sau fiu sa-i ceara iertare in patru labe, inseuat ca un cal. Se povestea ca una din bunicile lui, contesa de Anjou, ar fi fost vrajitoare si ar fi zburat intr-o zi prin fereastra unei biserici. Fiul sau Richard va spune mai tarziu ca o astfel de familie nu putea fi decat invrajbita, caci toti purcedeau de la diavol si la diavol se vor intoarce.

Henric al II-lea, el insusi, avea un caracter aspru, o "forta vulcanica", o culAZtura uimitoare si maniere seducatoare. Adolescent zdravan, cu gatul de taur, cu parul rosu tuns scurt, placuse grozav de mult reginei Frantei, Eleonora de Aquitania, cand venise sa presteze omagiu slabului rege Ludovic al VII-lea pentru provinciile Maine si Anjou. Femeie cu un temperament tot atat de vioAZlent ca acela al angevinului, Eleonora "se maritase - spunea ea suspinand - cu un calugar, si nu cu un rege".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.