Anamneza si transfer de activitate

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Preocuparea de a gasi metode de masurare a functiilor si trasaturilor psihologice ale unei persoane este legata de dezvoltarea psihologiei diferentiale.
Unul dintre pionierii acestei discipline este F.R.Galton. Interesat de problema rolului ereditatii si al mediului in determinarea capacitatii mintale, Galton incearca sa stabileasca in ce proportii se gasesc anumite caracteristici la persoa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anamneza si transfer de activitate

Preocuparea de a gasi metode de masurare a functiilor si trasaturilor psihologice ale unei persoane este legata de dezvoltarea psihologiei diferentiale.
Unul dintre pionierii acestei discipline este F.R.Galton. Interesat de problema rolului ereditatii si al mediului in determinarea capacitatii mintale, Galton incearca sa stabileasca in ce proportii se gasesc anumite caracteristici la persoanele cu diferite grade de rudenie. In cursul cercetarilor sale Galton initiaza numeroase metode si elaboreaza multe probe simple menite sa masoare acuitatea senzoriala, timpul de reactie, asociatia de idei, etc.

In 1884 se deschide la Londra, la initiativa lui Galton un laborator antropometric, in care vizitatorii puteau obtine, ca o curiozitate, sa li se faca diferite masuratori psihice ca cele amintite mai sus. S-au strans, de la mai mult de 9000 persoane, date pe baza carora Galton a alcatuit tabele cu distributia datelor pe centile. Acest procedeu de aranjare a datelor pe centile va fi ulterior larg utilizat in etalonarea testelor. Dar ideea lui Galton ca probele simple ar putea furniza date in legatura cu intelectul unei persoane a fost infirmata ulterior. Cu toate acestea, cercetarile lui au stimulat preocuparea pentru problema diferentelor psihice individuale, neglijata in psihologia generala.

Contributia fundamentala a lui Galton a fost in domeniul metodelor de prelucrare statistica a datelor obtinute prin masuratori psihologice. Ele (A.Quetelet) restructureaza ideea lui Quetelet care atrasese atentia asupra aplicabilitatii legii erorilor stabilita de Laplace si Gauss, la distributia datelor biologice stranse de la o populatie numeroasa. Ulterior distributia rezultatelor la testele de inteligenta in curba lui Gauss s-a constituit un instrument de lucru frecvent utilizat.

Cel mai important acord al lui Galton il constituie utilizarea corelatiei statistice intre variabilele masurate. Pearson este cel care va realiza o fundamentare matematica a coeficientului de corelatie, iar odata cu lucrarile lui Spearman in domeniu, statistica va deveni o importanta metoda de lucru in psihologie si mai ales in psihometrie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.