Analizoare spectrale de tip Fourier

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.80

nivel: Facultate

In esenta, analizorul spectral este in domeniul frecventa ceea ce este osciloscopul in domeniul timp, fiecare din acestea avand avantaje specifice: masurarile in amplitudine si frecventa se fac mai usor si sunt mai concludente cu analizorul spectral, in timp ce masurarea de intervale de timp (si de marimi legate de acestea) si de faza se fac mai usor cu osciloscopul.Dupa modul cum exploreaza spect[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analizoare spectrale de tip Fourier

In esenta, analizorul spectral este in domeniul frecventa ceea ce este osciloscopul in domeniul timp, fiecare din acestea avand avantaje specifice: masurarile in amplitudine si frecventa se fac mai usor si sunt mai concludente cu analizorul spectral, in timp ce masurarea de intervale de timp (si de marimi legate de acestea) si de faza se fac mai usor cu osciloscopul.Dupa modul cum exploreaza spectrul analizoarele spectrale pot fi:seriale (armonica dupa armonica);in timp real (toate armonicile simultan).

Ca si analizoarele de armonici, analizoarele spectrale seriale au la baza un voltmetru selectiv la care, insa, acordul se face automat, iar afisarea se face pe tub catodic. Principalul neajuns al analizorului serial consta tocmai in explorarea seriala a armonicilor din spectrul semnalului analizat, ceea ce reclama ca semnalul sa fie repetitiv si stationar pe timpul masurarii acestuia (fractiuni de secunda). De aceea, astfel de analizoare nu pot fi utilizate la masurarea fenomenelor tranzitorii sau a semnalelor singulare (cele provenite de la descarcarile atmosferice, de exemplu).

De asemenea, acest tip de analizor nu este potrivit pentru semnale cu variatii rapide si evolutie aleatoare, cum este, de exemplu, vocea umana. Aceste neajunsuri incearca sa le compenseze analizoarele de timp real. A face o masurare in timp real inseamna a masura parametrul unui fenomen instantaneu, chiar in momentul evolutiei acestuia. Teoretic, un analizor de timp real trebuie sa furnizeze instantaneu intregul spectru de componente (frecvente) continute in semnalul de analizat. Dupa felul cum furnizeaza acest "instantaneu de frecvente", analizoarele spectrale de timp real pot fi:

cu filtre in paralel;pe principiul calculului componentelor spectrale.
Schema de principiu a unui analizor in timp real cu filtre paralele este prezentata in fig.1 Acesta are cate un canal de explorare care contine un filtru trece -banda (FTB) si un detector patratic (DP) pentru fiecare armonica de explorat. Toate aceste canale (30-50 la numar) fiind legate in paralel, fac posibila extragerea simultana a celor n armonici, adica masurarea acestora in timp real. Cele n filtre trece-banda trebuie sa aiba benzile de trecere cat mai apropiate pentru a nu lasa zone neexplorate din spectrul semnalului analizat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.