Analizeaza particularitatile de structura si expresivitate - caracteristice simbolismului - prin referire la o poezie studiata

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Facultate

Caracteristicile simbolismului:Raportul dintre simbol si eul poetic nu este exprimat, ci sugerat, deci sugestia este o modalitate specifica simbolismului.Exprima atitudini poetice sau stari sufletesti specifice acestui curent literar: spleenul, angoasa, oboseala psihica, disperarea, apasarea sufleteasca, nevroza.

Principala modalitate de realizare literara a poeziilor este corespond[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analizeaza particularitatile de structura si expresivitate - caracteristice simbolismului - prin referire la o poezie studiata

Caracteristicile simbolismului:Raportul dintre simbol si eul poetic nu este exprimat, ci sugerat, deci sugestia este o modalitate specifica simbolismului.Exprima atitudini poetice sau stari sufletesti specifice acestui curent literar: spleenul, angoasa, oboseala psihica, disperarea, apasarea sufleteasca, nevroza.

Principala modalitate de realizare literara a poeziilor este corespondenta dintre cuvinte si elemente din natura.Muzicalitatea versurilor: fie prin prezenta instrumentelor muzicale sau a ariilor ca simbol, fie prin muzicalitatea interioara a versurilor. Tema generala este conditia nefericita a poetului intr-o societate superficiala, meschina, incapabila sa inteleaga si sa aprecieze nivelul artei adevarate.

Cromatica este fie exprimata direct prin culori cu putere de simbol, fie sugerata prin corespondente, toate simbolizand stari si atitudini poetice.Particularitati de structura si expresivitate in poezia "Plumb" de George Bacovia:Tema poeziei este specifica simbolismului, ilustrand conditia de damnat a poetului intr-o societate meschina, care nu-l intelege, o societate superficiala, neputincioasa sa aprecieze valoarea artei adevarate.

Starile sufletesti exprimate sunt specifice simbolismului: melancolia, tristetea, solitudinea poetului care se simte incatusat, sufocat spiritual in aceasta lume care-l apasa, in care se simte inchis definitiv, fara a avea vreo solutie de evadare.Simbolul "plumb", care da titlul poeziei si se repeta obsesiv in fiecare vers, are drept corespondent in natura metalul, ale carui trasaturi specifice sugereaza stari sufletesti, atitudini poetice:
- greutatea metalului sugereaza apasarea sufleteasca;
- culoarea cenusie sugereaza monotonia, angoasa;
- maleabilitatea metalului sugereaza labilitate psihica;

Structura. Poezia este alcatuita din doua catrene, fiind prezente doua planuri ale existentei: unul exterior sugerat de cimitir, cavou, vesmintele funerare si unul interior sugerat de sentimentul de iubire care-i provoaca poetului disperare, nevroza, depresie, dezolare.
Poezia are o structura simetrica, data de:
- imperfectul verbului "a dormi", aflat la inceputul primului vers al fiecarei strofe
- sintagma "flori de plumb" la inceputul versului al doilea al fiecarei strofe
- sintagma "stam singur" la inceputul versului al treilea al fiecarei strofe

Strofa I exprima simbolic spatiul inchis, sufocant in care traieste poetul, sugerat de simbolurile "sicriele de plumb", "cavou". Starea de solitudine a poetului este sugerata de sintagma "stam singur", care alaturi de celelalte simboluri creeaza pustietate sufleteasca, nevroza, spleen. Repetarea simetrica a simbolului "plumb", plasat ca rima la primul si ultimul vers sugereaza neputinta poetului de a evada din aceasta lume sufocanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.