Analizeaza constructia subiectului (conflict dramatic, intriga, scena, relatii temporale si spatiale) intr-un text dramatic studiat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

Relatii spatiale si temporale
Actiunea piesei "O scrisoare pierduta", publicata in 1884, se petrece intr-un orasel de provincie, intr-un moment de agitatie maxima, in preajma campaniei electorale.

Momentele subiectului:Expozitiunea operei ii prezinta pe Pristanda, politaiul orasului si pe Stefan Tipatescu - prefectul judetului, citind un articol din ziarul "Racnetul Carpatil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analizeaza constructia subiectului (conflict dramatic, intriga, scena, relatii temporale si spatiale) intr-un text dramatic studiat

Relatii spatiale si temporale
Actiunea piesei "O scrisoare pierduta", publicata in 1884, se petrece intr-un orasel de provincie, intr-un moment de agitatie maxima, in preajma campaniei electorale.

Momentele subiectului:Expozitiunea operei ii prezinta pe Pristanda, politaiul orasului si pe Stefan Tipatescu - prefectul judetului, citind un articol din ziarul "Racnetul Carpatilor", in care este acuzat guvernul ca a lasat judetul in "ghearele unui vampir". Actiunea piesei este localizata de autor: "in capitala unui judet de munte, in zilele noastre". Asistam asadar la o infruntare dintre partidele politice.

Pristanda nu pierde ocazia de a arata prefectului cat de dificila e misiunea de politist, numai ca Tipatescu stie foarte bine micile invarteli pe care le face acesta si i le reproseaza cu simpatie. Oricat incearca acesta sa se dezvinovateasca, e silit in cele din urma sa recunoasca pentru sine "ca a tras frumusel condeiul".

Intriga operei o constituie pierderea din neglijenta a scrisorii de amor pe care prefectul i-o trimisese lui Zoe Trahanache. Acesta va fi motivul care va declansa o adevarata tensiune in tabara politica a partidului de guvernamant. Pristanda ii relateaza prefectului cum seara trecuta, pe cand se afla in misiune, in casa lui Nae Catavencu, adversarul politic, se adunasera membrii partidului independent, in frunte cu "dascalimea orasului".

Aici il aude pe Catavencu spunandu-le celorlalti ca se afla in posesia unui document foarte important si ca ar fi scos "o scrisorica din portofel", dar n-a reusit sa afle despre ce scrisoare este vorba, fiindca popa Pripici aruncase chibritul aprins pe fereastra, drept in ochii lui.Desfasurarea actiunii va inregistra urmarile acestui fapt si se declanseaza o data cu scena a IIIa (actul I) pana la actul al III-lea. Ea surprinde scena dintre Trahanache si Tipatescu.

"Venerabilul", furios, ii aduce prefectului la cunostinta faptul ca fusese martorul unei veritabile plastografii: o scrisorica de amor pe care "canalia" de Catavencu i-o aratase ca apartinand prefectului, iar cea careia ii era adresata era tocmai sotia lui.
Zoe traieste cu intensitate evenimentul, deoarece onoarea ei este in joc. Ea marturiseste ca a pierdut scrisoarea in seara cand se intalnise cu Tipatescu, pe cand pleca de la el. Ii spune prefectului ca fusese si ea chemata de Catavencu la redactie si ca s-a vazut silita sa-i promita acestuia functia de deputat.

Pentru cei doi membri marcanti ai partidului de guvernamant, Farfuridi si Branzovenescu, apare ca o tradare de care ei nu au cunostinta faptul ca "neica Zaharia" si "coana Zoitica" sunt vazuti intrand in redactia ziarului "Racnetul Carpatilor". De aceea se pronunta unanim: "Tradare sa fie, daca o cer interesele partidului, dar s-o stim si noi".
Intamplarile se succed cu rapiditate. Isi face aparitia Cetateanul turmentat, care marturiseste ca a gasit o scrisoare al carei adresant este Zoe Trahanache, dar i-a fost luata de Nae Catavencu. Tensiunea sporeste, Zoe incearca fara succes sa recupereze scrisoarea cu ajutorul lui Pristanda.

In acest timp, Zaharia Trahanache descopera un fals in actele fundatiei AER aflata sub patronajul lui Catavencu. Prin acesta, el isi insusise ilegal banii societatii. Farfuridi si Branzovenescu se hotarasc sa trimita o depesa la "Comitetul Central, la minister, la gazete", prin care sa informeze despre prefectul tradator. Numai ca n-au curajul s-o semneze si atunci se hotarasc "sa o iscaleasca" si "s-o dea anonima". Tipatescu reuseste sa zadarniceasca expedierea acestei depese. Tensiunea continua sa creasca, mai ales ca "Racnetul Carpatilor" anunta ca in numarul de a doua zi va reproduce "o interesanta scrisoare sentimentala a unui inalt personaj din localitate catre o dama de mare influenta".

Tipatescu ordona lui Ghita Pristanda sa-l aresteze pe Catavencu, iar Zoe il elibereaza si il asigura de sprijinul sau: "eu te aleg, eu si cu barbatul meu, si mie sa-mi dai scrisoarea. Astfel, Tipatescu se vede nevoit sa conchida: "esti candidatul Zoii, esti candidatul lui nenea Zaharia, prin urmare si al meu".Ghita aduce o telegrama "fe-fe urgenta", in care se anunta numele celui care va trebui sa fie ales (candidatul e impus de la Centru): Agamemnon Dandanache.

Punctul culminant este incarcat de tensiune. Actiunea se petrece in sala cea mare a primariei, unde urmeaza sa se anunte numele noului ales. Discursurile celor doi reprezentanti ai partidelor politice (Farfuridi si Catavencu) sunt sforaitoare, pline de nonsens, tinute in aplauzele sustinatorilor si huiduielile opozantilor. Cand Trahanache anunta numele alesului, cele doua tabere se incaiera. Catavencu isi pierde palaria pe care acelasi Cetatean turmentat o gaseste si o data cu ea descopera si scrisoarea din captuseala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.