Analizatorul Acustic-Vestibular

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.21

nivel: Liceu

Urechea medie sau casa timpanului este o cavitate pneumatică săpată în stîmca temporalului, fiind tapetată de o mucoasă care se continuă anterior, prin intermediul trompei, cu mucoasa rinofaringelui și posterior cu mucoasa cavităților mastoidiene. Mucoasa tapetează și cele trei oscioare ale auzului. Membrana timpatică, situată la limita dintre casa timpanului și conductul auditiv extern, se prinde[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analizatorul Acustic-Vestibular

Urechea medie sau casa timpanului este o cavitate pneumatică săpată în stîmca temporalului, fiind tapetată de o mucoasă care se continuă anterior, prin intermediul trompei, cu mucoasa rinofaringelui și posterior cu mucoasa cavităților mastoidiene. Mucoasa tapetează și cele trei oscioare ale auzului. Membrana timpatică, situată la limita dintre casa timpanului și conductul auditiv extern, se prinde pe osul timpanuli care are forma de inel deschis în sus.

Membrana timpanului este de natură fibroasă și este tapetată pe fața sa externă de mucoasa casei timpanului. Grosimea timpanului este de 0,1mm. La vibrații pre puternice, membrana timpanului se poate sparge.
Urechea medie este formată, central, din casa timpanului, care are o forma cubică prezentând șase pereți :

• Superior – peretele cerebral,numit și tegmen timpani , este format de o parte a stâncii tempopralului și vine ăn raport cu lobul temporal al emisferelor cerebrale acoperit de meninge ;perforarea lui, în caz de otite supurate la copii, poate duce la encefalite și meningit;
• Inferior – se numește jugular;
• Anterior – se numește tubar ;
• Posterior – se numește mastoidian ; la nivelul acestui perete, casa timpanilui comunică printr- un mic canal ososcu celule mastoidiene;
• Peretele lateral – se numește timpanic ;la acest nivel se află membrana timpanică ce se interpune între ureche externă și cea medie;
• Peretele medial – se numește labirintic; la acest se găsesc fereastra ovală și rotundă.

Urechea medie conține în interiorul său un lanț articular de oscioare care o traversează de la membrana timpanică spre fereastra ovală; ciocala, nicovala și scărița.

Ciocanul se inseră pe membrana timpanică prin intermediul unei apofize lungi, numită mânerul ciocanului. Capul ciocanului se articulează cu corpul nicovalei. Nicovala se articulează , în continuare, cu corpul scăriței. Scărița se articulează pe de o parte cu nicovala, iar prin talpa ei, situată la baza scăriței, acoperă fereastra ovală.
La nivelul timpanului se deschide mușchiul tensor al timpanului, iar la nivelul scăriței mușchiul scăriței .

Mușchiul ciocanului diminuează vibrațiile sonore prea puternice, iar mușchi scăriței le amplifică pe cele slabe. Urechea internă este formată dintru-un sistem de încăperi, numite labirint osos, săpate în stânca temporalului. În interiorul labirintul osos se află un sistem de camere membranoase care alcătuiesc labirintul membranos. între labirintul osos și cel membranos se află cel perilimfa ,iar în interiorul celui membranos endolimfa. Labirintul osos este format din vestibulul osos, canale semicirculare osoase și un melc osos, numit și cohlee osoasă.

Vestibulul osos este o cavitate cu șase pereți: peretele extern, peretele intern, peretele anterior, peretele inferior, perele superior și cel posterior. De la vestibulul osos pornește, spre fața posterioară a sâncii, un canal îngust, numit apenducul vestibulului osos, prin care perilimfa cominică cu cu lichidul cefalorahidian.

Melcul osos este situat anterior de vestibul și prezintă o formă conică, cu un ax osos central, numit columelă, în jurul căruia melcul osos realizează două ture și jumătate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.