Analizati comparativ pentru Statele Unite ale Americii si Romania situatia femeii intreprinzator

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Daca prin traditie, barbatii erau cei aflati la conducerea unei companii si se ocupau in exclusivitate de cariera lor profesionala, ignorand responsabilitatile fata de familie, in prezent situatia s-a schimbat.Daca in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea femeile si-au castigat libertatea de a cunoaste si de a se ridica pe scara sociala, in contextul actual au crescut considerabil sansele [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analizati comparativ pentru Statele Unite ale Americii si Romania situatia femeii intreprinzator

Daca prin traditie, barbatii erau cei aflati la conducerea unei companii si se ocupau in exclusivitate de cariera lor profesionala, ignorand responsabilitatile fata de familie, in prezent situatia s-a schimbat.Daca in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea femeile si-au castigat libertatea de a cunoaste si de a se ridica pe scara sociala, in contextul actual au crescut considerabil sansele ca femeile sa-si dezvolte o cariera de succes.

Studiile au aratat ca atat stilul masculin de conducere, cat si cel feminin pot fi la fel de eficiente. Femeile au inceput sa ocupe pozitii de conducere, sa-si infiinteze propriile afaceri si, mai mult, sunt in stare sa acorde importanta cuvenita atat carierei cat si familiei. Drept dovada stau statiscile care ne arata ca numarul acestor afaceri la conducerea carora se afla femei a crescut cu 103% in ultimii 10 ani.
Natura a inzestrat fiecare om cu capacitati diferite, trasand distinctii clare intre barbati si femei care se manifesta si in privinta abilitatior manageriale ale acestora.

In studiile realizate de-a lungul timpului s-a pus accentul mai mult pe componenta socializarii in explicarea acestor diferente si mai putin pe importanta trasaturilor biologiceCercetatorii au descoperit unele variatii fiziologice la nivelul creierului, intre cel al unui barbat si cel al unei femei. La diferentele naturale dintre barbati si femei se adauga, in mod cert, regulile sociale si stereotipurile culturale care produc asteptari diferite pentru fetele si baietii aflati in crestere, si in privinta optiunilor profesionale.

Acesta este unul din motivele pentru care studiile indica faptul ca discriminarea de gen in afaceri se manifesta in continuare la nivelul societatilor moderne; pentru a promova, ca femeie, intr-o functie de conducere trebuie sa demonstrezi ca esti mai buna decat un barbat aflat intr-o functie similara. Cand se fac comparatii intre manageri, de prea putine ori este pus accentul pe elemente de discriminare pozitiva. In timp ce barbatii au tendinta de a comanda si a controla, tendinta femeilor este aceea de a construi o echipa si de a ajunge la o intelegere.

Femeile manager au o analiza mai atenta si prudenta asupra riscurilor in afaceri.In Romania, inca de la sfarsitul anilor '90 au aparut afaceri de succes realizate de femei, chiar daca ele nu au avut amplitudinea si succesul celor conduse de barbati. Dar a fost un inceput... Daca in timpul regimului comunist femeile si barbatii aveau in mod formal aceleasi sanse profesionale, in perioada imediat urmatoare atat femeile cat si barbatii au avut libertatea de a-si construi cariera pe care si-o doreau sau de a incepe o afacere proprie.

Pentru femei insa acest drum nu a fost totusi la fel de usor, avand in vedere, dublul rol, profesional si familial. In decurs de cativa ani, femeile din Romania au inceput sa obtina carierele dorite, dovedind ca pot fi performante in domeniul in care activau. Multe dintre ele au inceput sa ocupe pozitii cheie, devenind manageri de departamente, directori de firme. O parte dintre ele, au mers mai departe, si-au deschis propria firma.

Nu in ultimul rand, abilitatea de a obtine rezultate este si ea la indemana femeilor intr-o lume moderna care a depasit paradigmele de genul "o femeie nu lucreaza, nu face afaceri, nu ...". Tocmai aceasta ultima abilitate, intuitia, sprijinita acum de o societate deschisa si moderna ajuta femeile sa-si demonstreze ca se pot face remarcate in domeniul antreprenoriatului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.