Analiza variatiilor productiei

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.89

nivel: Facultate

Pe masura ce creste volumul productiei in urma atragerii in productie a unei cantitati tot mai mari din factorul variabil, firma se va confrunta pe termen scurt cu legea randamentelor descrscatoare. Pentru a ilustra aceasta "lege", vom utiliza datele din tabelul urmator, unde avem evolutia productiei de grau a fermierului nostru in functie de numarul orelor de munca prestate, in conditiile in care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza variatiilor productiei

Pe masura ce creste volumul productiei in urma atragerii in productie a unei cantitati tot mai mari din factorul variabil, firma se va confrunta pe termen scurt cu legea randamentelor descrscatoare. Pentru a ilustra aceasta "lege", vom utiliza datele din tabelul urmator, unde avem evolutia productiei de grau a fermierului nostru in functie de numarul orelor de munca prestate, in conditiile in care ceilalti factori raman constanti.

Variatiile productiei pe termen scurt pot fi urmarite astfel: cu ajutorul produsului total (TP - Total Product sau Q - output), a produsului mediu (AP - Average Product), respectiv a produsului marginal (MP - Marginal Product).Produsul total reprezinta cantitatea totala de output ce s-a produs intr-o perioada de timp data de catre toti factorii de productie pe care i-a utilizat firma. Daca , atunci outputul Q creste pe masura ce L creste.Randamentul (productivitatea) unui factor de productie indica influenta acestui factor asupra productiei, atunci cand cantitatile utilizate de ceilalti factori raman constante.

Pentru a evidentia acest lucru, putem utiliza trei indicatori: productivitatea marginala, productivitatea medie si elasticitatea factoriala.Numim randamentul (productivitatea sau produsul) marginal al muncii (MPL) volumul de productie suplimentar care se obtine in urma sporirii, ceteris paribus, a factorului variabil munca cu o unitate.
Prima relatie se foloseste in cazul valorilor discrete, iar cea de-a doua in cazul unor functii algebrice, cand se au in vedere modificari infim de mici ale factorului variabil care este perfect divizibil. Dupa cum se vede, produsul marginal intr-un punct al curbei TP se calculeaza ca prima derivata a functiei de productie, deci indica panta curbei outputului in punctul dat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.