Analiza valorii adaugate

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Pentru a aprecia contributia elementelor componente la formarea si modificarea valorii adaugate, se compara indicii acestora cu indicele valorii adaugate si respectiv cu indicele volumului total de activitate (productia exercitiului plus marja comerciala). In cazul in care indicele unui element component este mai mic decat indicele valorii adaugate, atunci se inregistreaza o scadere a ponderii ace[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza valorii adaugate

Pentru a aprecia contributia elementelor componente la formarea si modificarea valorii adaugate, se compara indicii acestora cu indicele valorii adaugate si respectiv cu indicele volumului total de activitate (productia exercitiului plus marja comerciala). In cazul in care indicele unui element component este mai mic decat indicele valorii adaugate, atunci se inregistreaza o scadere a ponderii acelui element in valoarea adaugata si invers.

La nivel de intreprindere, se considera ca situatia este normala atunci cand scade ponderea elementelor de natura cheltuielilor in valoarea adaugata (in suma absoluta acestea putand sa creasca) si creste ponderea profitului din exploatare. Prin compararea indicilor elementelor de natura cheltuielilor cu indicele volumului total de activitate, rezulta aspecte legate de eficienta activitatii intreAZprinderii. In cazul in care indicele cheltuielilor este mai mic decat indicele voluAZmului de activitate, atunci se inregistreaza o sporire a eficientei acelor cheltuieli.

Valoarea adaugata poate fi analizata din punct de vedere metodologic, atat in marimi absolute, pe baza metodelor mai sus prezentate, cat si in marimi relative, sub forma ratelor valorii adaugate.
Aceasta rata reflecta ponderea valorii adaugate in cifra de afaceri si masoara gradul de integrare pe verticala a intreprinderilor cu activitati de productie si comercializare. Pe baza sa poate fi apreciata strategia industriala a intreprinderii, respectiv gradul de utilizare a factorilor de productie.

In cazul in care gradul de integrare se apropie de 1, atunci in intreprindere se realizeaza un numar mare de etape pentru obtinerea produsului finit. Aprecierea eficientei integrarii se impune a fi facuta in corelatie cu riscul din exploatare, care depinde indeosebi de marimea cheltuielilor fixe si rentabilitatea intreprinderii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.