Analiza textului, discursului - dimensiunea semantica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Facultate

Cele enuntate in (1) pot fi probate sau corectate prin confruntarea notatiilor meteorologice. Valoarea de adevar pentru acest enunt poate fi confirmata prin date stiintifice, adica dupa principiul empiric al verificarii. Nu la fel stau lucrurile cu enuntul (2), aceasta numai daca ne gindim ca nu il cunoastem pe Otto. Sensul rezultat din context este imprecis, caci semnul [:] [1] - care ar avea val[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza textului, discursului - dimensiunea semantica

Cele enuntate in (1) pot fi probate sau corectate prin confruntarea notatiilor meteorologice. Valoarea de adevar pentru acest enunt poate fi confirmata prin date stiintifice, adica dupa principiul empiric al verificarii. Nu la fel stau lucrurile cu enuntul (2), aceasta numai daca ne gindim ca nu il cunoastem pe Otto. Sensul rezultat din context este imprecis, caci semnul [:] [1] - care ar avea valoare implicativa - nu asaza intr-un raport de incluziune sintagmele a fi aiurit si a merge cu masina. Plett conchide ca, din perspectiva unei semantici a textului, ce procedeaza logic, relatia cauzala de tipul "el este aiurit, pentru ca merge cu masina" este contradictorie si, implicit, incorecta.

Textul de la (3) este si mai complex din perspectiva semantica. Afirmatia facuta in acest text nu este contradictorie, in plus, ea este verificabila, deoarece se refera la situatii fixate exact in timp si spatiu. Si totusi o verificare empirica a demonstrat ca mesajul este fals. Ce rezulta de aici?

A mintit ziarul? Nu, caci nota in cauza se afla, alaturi de altele, intr-o rubrica ce poarta titlul "Stiri exclusive. 1 Aprilie", zi in care - prin traditie - distinctia dintre adevar si minciuna devine inoperanta. Asadar, in acest caz, norma verificabilitatii factice sau a incompatibilitatii logice este inlocuita de cea a comunicarii sociale, numita de autor referentialitate socio-comunicativa (cf. Plett - "sozio-kommunikative Referenzialitat"). Cu alte cuvinte, "pragmatica semnului determina semantica lui" (op. cit., p. 108).

Recapitulind, de modalitatile semantice ale textului se leaga trei notiuni diferite despre adevar: una facticista, una logica si una comunicativa. Extensiunea semantica a textului nu se stabileste dupa o anumita unitate de lungime, ci dupa unitatea obiectelor si situatiilor denotate. Astfel, spune Plett, "notatia "Marmelada" pe un borcan este la fel de bine text ca si descrierea unui tablou sau un reportaj despre o expeditie in Himalaia".

Deci, extensiunea semantica este determinata de identitatea referentului (medical - texte medicale, cum ar fi reteta; juridic - text juridic etc.). Unitatea referentiala poate fi formulata ca un fel de tematica a textului care devine baza semantica a acestuia. Plett da drept exemplu pentru extensiunea semantica un text ce constituie tema valabila pentru intreg capitolul care se ocupa de dimensiunile textului:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.