Analiza structurii si dinamicii resurselor financiare publice din bugetul consolidat al Romaniei

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Bugetul de stat exprima relatiile economice in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut in conformitate cu obiectivele de politica economico-sociala si de natura fiecarei perioade. Notiunea de buget are o mare rezonanta in sfera finantelor publice, aceasta conturandu-se in cadrul procesului evolutiv al functionarii statului, pe fundalul trecerii acestuia la into[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza structurii si dinamicii resurselor financiare publice din bugetul consolidat al Romaniei

Bugetul de stat exprima relatiile economice in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut in conformitate cu obiectivele de politica economico-sociala si de natura fiecarei perioade. Notiunea de buget are o mare rezonanta in sfera finantelor publice, aceasta conturandu-se in cadrul procesului evolutiv al functionarii statului, pe fundalul trecerii acestuia la intocmirea unor documente de tipul listelor de cheltuieli necesare infaptuirii activitatilor specific institutiilor sale, dar si a celor de venituri acoperitoare lor.

Sub aspect etimologic, se admite ca originile notiunii de buget provine din limba engleza, unde cuvantul "bouge" ceera folosit pentru a denumi mapa din piele in care lordul cancelar aducea si prezenta parlamentului documentele referitoare la situatia veniturilor si cheltuielilor statului englez. Din perspectiva teoriei si practicii finantelor publice, notiunea de buget se utilizeaza in mai multe acceptiuni, carora le corespund conotatii specific textului in care se plaseaza.

Astfel din punct de vedere juridic notiunea de buget vizeaza caracterul sau de lege prin care sunt prevazute, sub anumite denumiri, sume referitoare la cheltuieli si venituri publice, inclusiv la soldul bugetar, reprezentat ca diferenta dintre acestea, care au fost supuse aprobarii de catre parlamentul tarii, iar prevederile respective au aplicabilitate obligatorie, precum in cazul oricarei alte legi juridice. Conceptul de buget de stat are insa, in primul rand, o semnificatie financiara de natura economica, aceasta constand in continutul de relatii si procese economice, cu tehnici specifice de procurare a resurselor sub forma veniturilor bugetare, precum si de alocare/utilizare a acestora pe destinttii corespunzatoare formelor atribuite cheltuielilor bugetare.

Din acest punct de vedere, bugetul de stat se defineste ca o categorie economica distincta, care exprima relatii economice de repartitie in forma baneasca a unei parti din PIB, cu procesele de procurare si alocare/utilizare a resurselor banesti corespunzatoare actiunilor si obiectivelor de interes public.
Aprofundarea observatiilor asupra continutului economic al bugetului public reliefeaza si faptul ca relatiile bugetare si procesele aferente lor se diferentiaza in doua categorii: relatii si procese de procurare/mobilizare a resurselor banesti la dispozitia autoritatilor de stat precum si in relatii si procese de alocare/utilizare a acestor resure.

La randul lor, relatiile de procurare/mobilizare a resurselor banesti la dispozitia autoritatilor publice implica, in principiu, procese de repartitie a produsului intern brut in favoarea statului, sub forme ale impozitelor, taxelor, prelevarilor din venituri obtinute de entitati din sectorul public, inclusiv atragerea de disponibilitati temporar libere existente in economie sau la populatie, sub forrma imprumutului public.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.