Analiza statistica a modificarilor in structura veniturilor fiscale dupa 1990

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Statul poate intervenii prin parghiile sale fiscale pentru stimularea interesului de a investi in anumite domenii sau de a corecta nivelul preturilor si tarifelor. Veniturile publice ale statului se impart, in functie de regularitatea cu care se realizeaza, in venituri ordinare si venituri extraordinare.Veniturile ordinare (curente) sunt alcatuite din resursele care se incaseaza cu regularitate la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza statistica a modificarilor in structura veniturilor fiscale dupa 1990

Statul poate intervenii prin parghiile sale fiscale pentru stimularea interesului de a investi in anumite domenii sau de a corecta nivelul preturilor si tarifelor. Veniturile publice ale statului se impart, in functie de regularitatea cu care se realizeaza, in venituri ordinare si venituri extraordinare.Veniturile ordinare (curente) sunt alcatuite din resursele care se incaseaza cu regularitate la bugetul statului si constituie o sursa permanenta si continua (impozite si taxe).
Veniturile extraordinare sunt considerate resursele la care apeleaza statul numai in cazuri exceptionale, atunci cand resursele provenite din veniturile curente nu acopera integral veniturile bugetare (imprumuturile si emisiunile monetare)4.

Veniturile curente au reprezentat intotdeauna majoritatea covarsitoare a veniturilor bugetare totale, ceea ce este un semnal pozitiv, intrucat in prognozarea pe viitor a veniturilor statului este important sa se cunoasca cat mai multe elemente, iar veniturile curente reprezinta categoria a carei evolutie este relativ cel mai usor de planificat.
Veniturile fiscale au si ele la randul lor pozitia principala in cadrul veniturilor curente, de unde rezulta ca majoritatea veniturilor bugetare provin din cadrul veniturilor fiscale.

Daca in volumul veniturilor fiscale nu s-au inregistrat schimbari demne de remarcat de-a lungul perioadei analizate, in structura acestor venituri schimbarile au fost de natura a rasturna situatia anterioara. Astfel, daca in anul 1991 impozitele directe aveau o valoare de 278.887 (milioane) lei, iar impozitele indirecte reprezentau 200.508 (milioane) lei; iar intre anii 1993-1997 acestea au avut valori aproximativ egale; din anul 1998 impozitele indirecte au devenit sursa principala a veniturilor fiscale.

O posibila explicatie a acestui fenomen ar fi ca statul nu este in stare sa colecteze impozitele si taxele pe care le instituie, fiind bine cunoscut ca impozitele indirecte sunt mai usor de colectat. O alta explicatie ar fi reducerea impozitelor directe pentru a da impresia unei fiscalitati mai reduse, dar aceasta crestere in pondere a impozitelor indirecte nu face decat sa realizeze o inechitate sociala, intrucat acestea din urma nu se prevaleaza in baza veniturilor contribuabililor, ci ca urmare a consumului. Ca urmare, este posibil ca , desi are un venit mai mic, un contribuabil sa plateasca un impozit cumulat mai mare doar prin simplul fapt ca a consumat mai mult.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.