Analiza situatiei financiar-patrimoniale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Bilantul si contul de profit si pierdere constituie documente oficiale de gestiune ale fiecarei firme.Unul din conceptele bilantului este cel patrimonial potrivit caruia bilantul este un inventar al averii firmei, iar analiza structurii patrimoniului are ca obiectiv urmarirea dinamicii acestuia, precum si raporturile dintre elementele patrimoniale ca si schimbarile intervenite in situatia mijloace[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza situatiei financiar-patrimoniale

Bilantul si contul de profit si pierdere constituie documente oficiale de gestiune ale fiecarei firme.Unul din conceptele bilantului este cel patrimonial potrivit caruia bilantul este un inventar al averii firmei, iar analiza structurii patrimoniului are ca obiectiv urmarirea dinamicii acestuia, precum si raporturile dintre elementele patrimoniale ca si schimbarile intervenite in situatia mijloacelor si surselor.

In activul bilantului posturile sunt ocupate de activele imobilizate si activele circulante formate din stocuri, creante, disponibilitati.
In pasivul bilantului posturile acestuia cuprind capitalul social, rezerve, fonduri proprii si provizioane, acestea trei din urma formand capitalul propriu si mai avem datoriile care sunt datorii curente si imprumutiri pe termen lung.

Ratele de structura a activului cele mai semnificative sunt :
1.rata activelor imobilizate se determina ca raport intre
activele imobilizate ( luate ca valoare medie ) si valoarea medie a activelor totale.O alta varianta a acestei rate se determina ca raport intre valoarea medie a activelor imobilizate stocul mediu de active circulante.

Rata activelor imobilizate masoara gradul de investire a capitalului in intreprinderea analizata.
Ca rate complementare ratei activelor imobilizate avem :
a)rata imobilizarilor corporale care se dermina ca raportul dintre valoarea medie a imobilizarilor corporale valoarea medie a activului total.Marimea acestei rate este determinate in principal de natura activitatii firmei astfel: in ramurile industriei grele care presupun o dotare tehnica inalta aceasta rata inregistreaza valori ridicate; in ramurile cu dotare tehnica slaba rata imobilizarilor coporale este redusa.

Cu cat marimea acestei rate este mai ridicata cu atat este mai dificila o conversie a activelor sale in disponibilitati si ele sunt mai putin adaptate la schimbarile bruste ale tehnicii si ale pietei.
b) rata imobilizarilor necorporale care se detrmina ca raport intre valoarea medie a imobilizarilor necorporale valoarea medie a activului total.

Marimea acestui indicator are o legatura directa cu activitatea de cercetare-dezvoltare a firmei in vederea promovarii progresului stiintifico-tehnic cu activitatea de informatizare a firmei cu mentinerea pozitiei pe piata sau cu penetrarea de noi piete.
c) rata imobilizarilor financiare exprima intensitatea legaturilor si a relatiilor financiare pe care firma le-a stabilit cu alte unitati economice mai ales cu ocazia operatiunilor de creditare externa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.