Analiza sintactica a limbajului

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Diferenta dintre categoreme si sin-categoreme este urmatoarea: semnele cu rol de categoreme pot fi utilizate de sine statator, independent unul de altul; sin-categoremele nu au valoare prin ele insele, ci numai prin legarea lor de categoreme. Daca facem apel la sensul semnelor, prin categoreme intelegem un semn sau un grup (combinatie) de semne care, considerat ca atare, are un inteles propriu. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza sintactica a limbajului

Diferenta dintre categoreme si sin-categoreme este urmatoarea: semnele cu rol de categoreme pot fi utilizate de sine statator, independent unul de altul; sin-categoremele nu au valoare prin ele insele, ci numai prin legarea lor de categoreme. Daca facem apel la sensul semnelor, prin categoreme intelegem un semn sau un grup (combinatie) de semne care, considerat ca atare, are un inteles propriu.

In categoria categoremelor vom intilni: termeni si propozitii. In mod obisnuit sau la nivel general, termenii reprezinta categorii elementare; in cazul limbajului obisnuit reprezinta cuvinte izolate sau combinatii de cuvinte care nu contin sub nici un aspect, in mod explicit, afirmatia sau negarea. Cel mai adesea, termenii sunt redati de substantive, dar nu numai de ele. Propozitiile sunt enunturi cu structura mai complexa, iar principala lor trasatura este aceea ca sunt structuri lingvistice prin care ceva se enunta despre altceva.

In categoria sin-categoremelor (a componentelor auxiliare) intra operatorii (care se mai numesc si functori; in logica, aplicarea operatorilor la diverse structuri poate fi interpretata ca fiind un instrument de producere a unei functii). La nivelul limbajului obisnuit, operatorii sunt redati de regula prin intermediul unor parti de vorbire ca: prepozitii, adjective, verbe si adverbe.
Exemplu:

Substantivul "tabla" introduce un termen simplu; Daca ii adaugam un adjectiv, "neagra", din termenul simplu obtinem un termen compus, "tabla neagra". Operatorul introdus de acest adjectiv a transformat un termen simplu in termen compus.
Folosind prepozitiile "din", "de", in putem obtine din mai multi termeni simpli un termen complex: "tabla din sala de curs". Fara prepozitii, acest termen complex nu ar avea nici un sens.
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.