Analiza si functionarea conturilor de terti

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

Creantele intreprinderii, sau activele circulante in decontare reprezinta valori economice avansate temporar de titularul de patrimoniu altor persoane juridice sau fizice pentru care urmeaza sa primeasca echivalentul valoric.
Principalele conturi sintetice cu ajutorul carora se urmaresc creantele intreprinderii sunt: 411 "Clienti", 413 "Efecte de primit de la clienti", 425 "Avansuri acordat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza si functionarea conturilor de terti

Creantele intreprinderii, sau activele circulante in decontare reprezinta valori economice avansate temporar de titularul de patrimoniu altor persoane juridice sau fizice pentru care urmeaza sa primeasca echivalentul valoric.
Principalele conturi sintetice cu ajutorul carora se urmaresc creantele intreprinderii sunt: 411 "Clienti", 413 "Efecte de primit de la clienti", 425 "Avansuri acordate personalului", 456 "Decontari cu asociatii/actionarii privind capitalul", 461 "Debitori diversi", si altele.

Contul 411 "Clienti" este utilizat pentru evidentierea decontarilor cu clientii interni si externi, pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute etc., lucrari executate si servicii prestate pe baza de facturi. Acest cont are functie contabila de activ. Debitul acestui cont reflecta pretul de vanzare al marfurilor, produselor, semifabricatelor livrate, lucrarilor executate si serviciilor prestate, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta.

Creditul acestui cont reflecta sumele incasate de la clienti, contravaloarea efectelor comerciale acceptate, valoarea sconturilor acordate clientilor.Soldul este debitor si reflecta sumele de incasat de la clienti.Contul 413 "Efecte de primit de la clienti" este utilizat pentru evidentierea drepturilor de creanta stabilite pe baza de efecte comerciale (trate, bilete de ordin etc.), rezultate din relatiile cu clientii. Este cont cu functie contabila de activ. Debitul acestui cont reflecta sumele de incasat de la clienti reprezentand contravaloarea efectelor comerciale acceptate.

Creditul acestui cont reflecta efectele comerciale incasate de la clienti. Soldul este debitor si reflecta sumele de incasat de la clienti.Contul 425 "Avansuri acordate personalului" este utilizat pentru evidentierea avansurilor acordate personalului in timpul lunii, in contul drepturilor cuvenite pentru munca prestata. Are functie contabila de cont de activ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.