Analiza riscurilor intreprinderii

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In literatura economica de specialitate analiza riscului economic se realizeaza din mai multe puncte de vedere.A) Un prim punct de vedere porneste de la analiza relatiei cost - volum-rezultat numita si analiza pragului de rentabilitate ca modalitate operationala si eficienta de analiza a riscului.

Pragul de rentabilitate este punctul in care cifra de afaceri acopera cheltuielile de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza riscurilor intreprinderii

In literatura economica de specialitate analiza riscului economic se realizeaza din mai multe puncte de vedere.A) Un prim punct de vedere porneste de la analiza relatiei cost - volum-rezultat numita si analiza pragului de rentabilitate ca modalitate operationala si eficienta de analiza a riscului.

Pragul de rentabilitate este punctul in care cifra de afaceri acopera cheltuielile de exploatare delimitate in cheltuieli fixe si cheltuieli variabile, calculandu-se in unitati fizice sau valorice, pentru un produs sau pentru intreaga activitate. In functie de unitatile in care se exprima, pragul de rentabilitate se determina astfel:in unitati fizice:

Q* reprezinta cantitatea de produse exprimata in unitati fizice aferenta punctului critic
CF reprezinta cheltuielile fixe totale
Pvu reprezinta pretul de vanzare pe unitate de produs
Cvu reprezinta cheltuielile variabile pe unitate de produs
Mvu reprezinta marja cheltuielilor variabile unitare.

Indicatorul de pozitie exprimat in valori relative se mai numeste "coeficient de volatilitate" si are aceeasi interpretare ca mai sus.
Din studii statistice s-a dedus ca intreprinderile se pot gasi in urmatoarele situatii:instabila cand cifra de afaceri se situeaza cu pana la 10 % peste pragul de rentabilitate;

corespunzatoare punctului mort respectiv punctului in care cifra de afaceri acopera cheltuielile de exploatare -fixe si variabile- dar si cheltuielile cu dobanzile iar rezultatul este nul;relativ stabila cand cifra de afaceri este cu 10 % pana la 20 % mai mare decat cea
confortabila cand cifra de afaceri depaseste pragul de rentabilitate cu peste 20 %.

Re reprezinta rezultatul exercitiului la un anumit nivel de activitate (la o anumita cifra de afaceri neta)
Re reprezinta rezultatul exercitiului determinat de punctul critic care este nul
CAN reprezinta cifra de afaceri neta corespunzatoare unei anumite structuri financiare
CAN* reprezinta cifra de afaceri critica

Observam ca marimea coeficientului de elasticitate este dependenta de pozitia nivelului de activitate fata de pragul de rentabilitate. Cu cat intreprinderea se indeparteaza de pragul de rentabilitate cu atat elasticitatea este mai redusa deci riscul de exploatare este mai mic.
Utilizarea indicatorului de pozitie cat si a coeficientului de elasticitate permite atat determinarea la un moment dat a nivelului de risc economic la care este supusa o intreprindere cat mai ales permite comparatii atat in timp cat si in spatiu necesare pentru fundamentarea diverselor decizii economice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.