Analiza riscului economic

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O firma care are o pondere a cheltuielilor variabile ridicata este mai putin riscanta decat o firma care are o pondere importanta a cheltuielilor fixe, deoarece, in cazul unei reduceri conjuncturale a cifrei de afaceri, ea va trebui sa acopere o parte relativ mai mica de cheltuieli fixe, ce nu depind de volumul productiei si, implicit, de marimea cifrei de afaceri. Cu cat ponderea cheltuielilor fi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza riscului economic

O firma care are o pondere a cheltuielilor variabile ridicata este mai putin riscanta decat o firma care are o pondere importanta a cheltuielilor fixe, deoarece, in cazul unei reduceri conjuncturale a cifrei de afaceri, ea va trebui sa acopere o parte relativ mai mica de cheltuieli fixe, ce nu depind de volumul productiei si, implicit, de marimea cifrei de afaceri. Cu cat ponderea cheltuielilor fixe este mai ridicata, cu atat nivelul riscului de exploatare este mai mare.

In functie de proportia costurilor fixe si variabile in cadrul cheltuielilor de exploatare, o crestere a volumului productiei vandute poate conduce la o crestere mai mare sau mai mica a profitului din exploatare. Corelatia se mentine si in sens invers, respectiv profitul scade sau poate aparea chiar pierdere din exploatare atunci cand se reduce volumul productiei.

Structura costurilor, din punctul de vedere al ponderilor detinute de costurile fixe si variabile, depinde, in mare masura, de sectorul de activitate al firmei. Insa chiar si sectoarele care, prin specificul lor, necesita costuri fixe mai ridicate (transporturi aeriene, constructia de automobile, de echipamente complexe) au, totusi, cateva posibilitati de a corela, intr-o anumita masura, volumul activitatii cu nivelul costurilor.Riscul de exploatare este determinat de investitiile pe care o firma le face de-a lungul anilor. Specificul acestor investitii este determinat de sectorul de activitate al firmei, de forta de piata, de ponderea costurilor fixe in totalul costurilor de productie.

Firmele care activeaza in sectoarele producatoare de bunuri de larg consum (alimentare, bauturi) si cele de utilitati publice (distributia energiei electrice, a gazului natural) au, in general, un risc mai scazut. Spre deosebire de acestea, intreprinderile producatoare de bunuri de folosinta indelungata, de mijloace de productie si de transport prezinta, de regula, un risc economic mai ridicat.Pentru evaluarea riscului de exploatare, putem folosi informatiile oferite de studiul pragului de rentabilitate si de studiul parghiei de exploatare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.