Analiza resurselor si plasamentelor bancare la BCR

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Plasamentele interbancare reprezinta conturi curente si depozite la B.N.R. (10.643 miliarde lei), constituie indeosebi pentru rezerva minima obligatorie, plasamente la alte banci centrale (266 miliarde lei), precum si disponibilitati si depozite la bancile comerciale (5.021 miliarde lei). Din acestea, 4.410 miliarde lei sunt plasamente la banci straine, majoritatea din tarile Europei occidentale, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza resurselor si plasamentelor bancare la BCR

Plasamentele interbancare reprezinta conturi curente si depozite la B.N.R. (10.643 miliarde lei), constituie indeosebi pentru rezerva minima obligatorie, plasamente la alte banci centrale (266 miliarde lei), precum si disponibilitati si depozite la bancile comerciale (5.021 miliarde lei). Din acestea, 4.410 miliarde lei sunt plasamente la banci straine, majoritatea din tarile Europei occidentale, rata medie anuala a dobanzii pentru aceste investitii fiind de 6% (fata de 5% in 1998).

Creditele, acordate preponderent clientelei din Romania, au reprezentat in suma bruta - 18.732 miliarde lei (+4,3% fata de 1998). Tendinta caracteristica perioadei a fost de reorientare a politicii de finantare a economiei dinspre industriile mai putin performante, spre activitatile cu potential de dezvoltare si cele care contribuie la sustinerea exporturilor de bunuri si servicii. Aproximativ 42% din portofoliul de credite a fost alocat intreprinderilor mici si mijlocii, proportia aferenta sectorului privat in ansamblu fiind de 66%.

Volumul creditelor acordate agentilor economici cu activitate de comert si transport, in general intreprinderi mici si mijlocii de capital privat, s-a majorat semnificativ (cu 21,3% si respectiv cu 19,8%). In ceea ce priveste ramurile din industria prelucratoare, a crescut cu volumul imprumuturilor pentru producatorii de echipamente si utilaje (+17,6%), aparatura electronica (+7,5%) si materiale de constructii (+114,4%).

In conditiile aplicarii mai exigente a normelor prudentiale in domeniul creditarii, precum si treceri in extrabilantier a creditelor neperformante, calitatea portofoliului s-a imbunatatit. In consecinta, gradul de provizionare s-a redus de la 20,0% in 1998 la 16,1% in 1999. In cursul anului analizat, Grupul B.C.R. a inregistrat in situatiile extrabilatiere credite neperformante in valoare nominala de 2.274 miliarde lei (292 miliarde lei in anul precedent), din care au fost recuperate, pe cale amiabila sau prin executarea garantiilor, 213 miliarde lei (0,7 miliarde lei in 1998).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.